Σύνοδος Κορυφής: Επιπλέον εγγυήσεις ζητά ο Όρμπαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής: Επιπλέον εγγυήσεις ζητά ο Όρμπαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Βίκτορ Όρμπαν και Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες AP Photo/Olivier Matthys

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να παραμένει το μοναδικό εμπόδιο στην επιβολή των νέων κυρώσεων. Ζητά να δοθεί λύση στην επόμενο Σύνοδο, σε τρεις εβδομάδες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό”, είπε ο Ούγγρος στους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Με τις παρατηρήσεις του, ο Όρμπαν ουσιαστικά αντέκρουσε άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που έλεγαν ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι κυρίως τεχνικά σε αυτό το στάδιο και ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν από αρμόδιους αξιωματούχους.

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμείνει στη θέση του ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτό θα σήμαινε ότι το ζήτημα θα μετατεθεί για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Ιουνίου.

Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα