Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα “χάδια” Ερντογάν στον Μπάιντεν, το φουτουριστικό βίντεο, και ο ρωσοκινεζικός εχθρός

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα “χάδια” Ερντογάν στον Μπάιντεν, το φουτουριστικό βίντεο, και ο ρωσοκινεζικός εχθρός
AP

Σε δύο άξονες, με εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα, αλλά και σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, κινείται το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. "Ηπιος" ο Ερντογάν απέναντι στον Μπάιντεν.

Κεντρικό πρόσωπο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται ιδιαιτέρως φιλικός, ιδίως προς τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε χαμογελαστός και αρκετά ήπιος σε σχέση με όσα μας έχει συνηθίσει, με τις κινήσεις του προς τον αμερικανό πρόεδρο να δείχνουν διάθεση οικειότητας.

Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία καταγράφουν την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο θα βρεθούν φυσικά οι S-400 και τα εξοπλιστικά, αλλά και η διευθέτηση των ψυχρών διπλωματικών σχέσεων, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά τα λοιπά, στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών τηρήθηκαν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τους ηγέτες να βγάζουν τις μάσκες τους για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

AP

Την παράσταση “έκλεψε” η φουτουριστική βίντεο προβολή των στόχων του ΝΑΤΟ, με την ενίσχυση των σχέσεων και των συνεργασιών μεταξύ των κρατών – μελών και την κλιματική αλλαγή να μπαίνουν στο επίκεντρό τους. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος, λέγοντας “cool!”, την ώρα που έβλεπε τα πλάνα. Ο στόχος του Μπάιντεν είναι σε κάθε περίπτωση η σύμπλευση με την ΕΕ στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντ. Τραμπ.

Η ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων, η συλλογική άμυνα και η ανθεκτικότητα των υποδομών και των αλυσίδων εφοδιασμών θα βρεθούν στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης που προωθείται από τη Συμμαχία.

Ως προς την επίσημη ανακοίνωση, αυτή αναμένεται για πρώτη φορά να βάζει στο στόχαστρο τις επεκτατικές στρατιωτικές βλέψεις της Κίνας, όπως αναφέρει το CNN. Αναμένεται επίσης να υπάρξει αναφορά και στις τακτικές της Ρωσίας, με τη Μόσχα να είναι έτοιμη για ανακοινώσεις.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι NY Times, ενώ η Ρωσία περιγράφεται ως “απειλή” για τη συμμαχία, η Κίνα εμφανίζεται ως “πρόκληση”, κάτι που διατυπώθηκε και στη Σύνοδο των G7. Καταγράφονται επίσης αναφορές σχετικά με την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία. Ακόμη, το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. Νωρίτερα άλλωστε ο Μπάιντεν συναντήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση έναντι της Ρωσίας, με τους ηγέτες  της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

“Τα τελευταία δύο χρόνια συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο ότι αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Έχουμε τη Ρωσία η οποία δεν ενεργεί με τον τρόπο που ελπίζαμε. Και επίσης την Κίνα”, εκτίμησε η Α. Μέρκελ, στη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε πάντως το πρωί της Δευτέρας ο γγ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, “η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίες μας, οπότε πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά ως συμμαχία”, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “δεν είναι εχθρός μας”.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο EURACTIV ότι ενώ η Ουάσινγκτον πιέζει για αυστηρή διατύπωση, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο απρόθυμοι. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν διατυπώσεις περί “ενισχυμένων διαβουλεύσεων σε περίπτωση που απειλούνται συμφέροντα κρατών-μελών”, και ειδικές αναφορές στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες κλιμακώσεις της έντασης στο Αιγαίο.

Αντιστοίχως, μένει να δούμε αν θα υπάρξει και αναφορά στη Λιβύη, με την Τουρκία να θέλει σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη χώρα προς υπεράσπιση των στρατιωτικών και διπλωματικών της συμφερόντων.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι τέλος έτοιμα να δηλώσουν ότι “δεν έχουν πρόθεση να αναπτύξουν χερσαίους πυραύλους στην Ευρώπη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα