Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιερουσαλήμ για μεταφορά της πρεσβείας

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιερουσαλήμ για μεταφορά της πρεσβείας

Την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ συζητά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση των αραβικών χωρών

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις, με επίκεντρο τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μια υπόσχεση που εάν υλοποιηθεί ενδεχομένως θα προκαλέσει την οργή των αραβικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια ακόμα και στο να ξεκινήσουμε να συζητάμε το θέμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη αφού ο Ρεπουμπλικάνος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα.

Οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του ισχύοντος status quo είναι πιθανό να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όπως τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η Ουάσιγκτον βασίζεται στην βοήθεια αυτών των χωρών στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μια εκ των προτεραιοτήτων του Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε.

"Πολύ καλή" η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα ήταν "πολύ καλή".

Ο Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο με τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα. Δημοσιογράφοι του έθεσαν το σχετικό ερώτημα μετά την ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο μιας τελετής ορκωμοσίας των συμβούλων του στον Λευκό Οίκο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Νετανιάχου θέλει να αντιμετωπίσει την 'ιρανική απειλή' με τον Τραμπ

Ο Τραμπ στη CIA: Σας αγαπώ. Είμαι 1.000% μαζί σας

SHARE: