Συντριβή Boeing στο Ιράν: Βίντεο δείχνει τη στιγμή που πύραυλος χτυπάει το αεροσκάφος

Συντριβή Boeing στο Ιράν: Βίντεο δείχνει τη στιγμή που πύραυλος χτυπάει το αεροσκάφος
New York Times

Στο βίντεο - ντοκουμέντο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των New York Times, φαίνεται μια έκρηξη στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, η οποία προκλήθηκε πιθανότητα από πυραυλικό χτύπημα.

Τα σενάρια που ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, προτού συντριβεί στο έδαφος, φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Στο βίντεο – ντοκουμέντο, το οποίο όπως βεβαιώνει η αμερικανική εφημερίδα έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι αυθεντικό, φαίνεται μια έκρηξη στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, η οποία προκλήθηκε πιθανότητα από πυραυλικό χτύπημα. Στη συνέχεια το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος:

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είχαν εκφράσει την εκτίμηση του πυραυλικού χτυπήματος επικαλέστηκαν δορυφορικά δεδομένα. Λίγο νωρίτερα, το περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι το αεροπλάνο επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο. Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένας αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρους Tor-M1.

Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

 Τριντό – Τζόνσον συμφωνούν πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, “καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος”, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

“Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες” που “αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα”, τόνισε ο Τριντό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε, από την πλευρά του, πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια.

Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Διαψεύδει το Ιράν

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ’ αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός “προβλήματος” που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι θα παράσχει άμεσα πρόσβαση στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα