Συρία: Έφυγαν οι ΗΠΑ, μπήκαν οι Ρώσοι στη Ράκα

Ρωσικό άρμα σε συριακό έδαφος
Ρωσικό άρμα σε συριακό έδαφος AP

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Ράκα, την πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Ανθρωπιστική βοήθεια από τους Ρώσους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη Ράκα, την πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, μετά την αποχώρηση από την περιοχή των αμερικανικών δυνάμεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Zveda TV του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας μετέδωσε εικόνες από Ρώσους στρατιώτες να κάνουν χειραψία με παιδιά στη Ράκα και να ξεφορτώνουν από φορτηγά πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια, στα οποία είναι γραμμένα η φράση «Η Ρωσία είναι στο πλευρό σας».

ADVERTISING

Τα αμερικανικά στρατεύματα με τη βοήθεια των Σύρων συμμάχων τους στους οποίους κυριαρχούν οι Κούρδοι κατέλαβαν τη Ράκα πριν δύο χρόνια, στη μεγαλύτερη νίκη των ΗΠΑ στην εκστρατείας τους εναντίον του ΙΚ στη Συρία. Όμως τον Οκτώβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, και η Μόσχα αμέσως έσπευσε να προωθηθεί στις περιοχές που είχαν εγκαταλείψει οι Αμερικάνοι.

Τα ρωσικά στρατεύματα στη Ράκα μοίραζαν ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικοί γιατροί προσέφεραν στους κατοίκους ιατρική φροντίδα, επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Βαρνάβσκι αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. «Το έργο της περισυλλογής των ερειπίων και του καθαρισμού της περιοχής (από βόμβες ή νάρκες) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και υπάρχουν ελλείψεις σε καθαρό νερό, φάρμακα και τρόφιμα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δημιούργησε τον Νοέμβριο βάση ελικοπτέρων σε αεροδρόμιο πόλης της βορειανατολικής Συρίας και προσγείωσε δυνάμεις της σε αεροπορική βάση στην περιοχή, την οποία έχουν εγκαταλείψει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Συρία, ΗΠΑ

24Media Network