Σύροι Κούρδοι εναντίον της ‘χαϊδεμένης’ από τη Δύση αντιπολίτευση

default image

Οι Σύροι Κούρδοι κατηγορούν την συριακή αντιπολίτευση που υποστηρίζει η Δύση ως αναποτελεσματική και ανοίγουν γραφείο αντιπροσωπείας στο Παρίσι

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Συρίας η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει οφεληθεί από την απαίτησή της για την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πέρα από το να τροφοδοτήσει δολοφονίες και την προσφυγική κρίση, είπε χθες ένα υψηλόβαθμό στέλεχος από την βόρεια κουρδική περιοχή της Συρίας.

Οι Σύροι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό μιας αυτόνομης πολιτικής ομοσπονδίας στη βόρεια Συρία. Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους παρά τις αντιρρήσεις των ξένων κυβερνήσεων οι οποίες φοβούνται την διάλυση της αραβικής χώρας και παρά τις ανησυχίες της γειτονικής Τουρκίας για την αυξανόμενη κουρδική επιρροή που πυροδοτεί αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της δικής της μειοψηφίας των Κούρδων.

Πώς αλλάζεις μια δικτατορία σε δημοκρατία;

Ενώ οι συνομιλίες για το τέλος του πενταετούς πολέμου στη Συρία δοκιμάζονται, τα σχέδια της ομοσπονδίας αρχίζουν να διαμορφώνονται στο έδαφος ανεξάρτητα από την διπλωματία που καθοδηγούν τα Ηνωμένα Έθνη και δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα σε μια περιοχή της χώρας γνωστή στα κουρδικά ως Ροζάβα.

«Το πρόβλημα δεν είναι η πτώση του Άσαντ ή των ανθρώπων που κυβερνούν, αλλά η αλλαγή του συστήματος», είπε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι η Σινάμ Μοχάμεντ, μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενότητας στη Συρία (PYD).

«Το θέμα δεν είναι αν θα πολεμήσουμε ή όχι τον Άσαντ. Είναι το πώς αλλάζεις το σύστημα στη Συρία από μια δικτατορία σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Κοιτάξτε την άλλη αντιπολίτευση, ζητούν την πτώση του Άσαντ, αλλά δεν έχουν κερδίσει τίποτα εκτός από δολοφονίες και πολλούς πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Το PYD αποκλείστηκε από τις παραπαίουσες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, από όπου η κύρια αντιπολίτευση, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), που υποστηρίζεται από τη Δύση, τους Άραβες και τους Τούρκους, έχει αποχωρήσει αφού κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για παραβίαση μιας εύθραυστης ανακωχής και για παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές.

Το HNC, το οποίο περιλαμβάνει και κουρδικές οργανώσεις, έχει κατηγορήσει το PYD και τους συμμάχους του ότι υποστηρίζει σιωπηρά τον Άσαντ.

Η Ροζάβα στο Παρίσι

Η Σινάμ Μοχάμεντ είναι συμπρόεδρος της συμμαχίας της οποίας ηγείται το PYD, και η οποία ελέγχει μια ενιαία περιοχή 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκιας από τον Ευφράτη ποταμό μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, όπου οι Ιρακινοί Κούρδοι έχουν αποκτήσει αυτονομία από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Ελέγχουν επίσης και ένα ξεχωριστό κομμάτι των βορειοδυτικών συνόρων, στην περιοχή Αφρίν.

Η ίδια μιλούσε μετά τα εγκαίνια του τέταρτου γραφείου στο εξωτερικό που αντιπροσωπεύει τη Ροζάβα, μετά από παρόμοιες κινήσεις στη Μόσχα, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη. «Η προτεραιότητά μας είναι να νικήσουμε την τρομοκρατία και να δημιουργήσουμε σταθερότητα στη Συρία», είπε.

Το γραφείο της Ροζάβα στο Παρίσι δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικό, το οποίο θεωρεί το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ως τον «νόμιμο» αντιπρόσωπο των Σύρων πολιτών.

Στα εγκαίνια του γραφείου της Ροζάβα στο Παρίσι παρευρεύθηκαν εντούτοις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μπερνάρ Κουσνέρ, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί και άλλες προσωπικότητες του Παρισιού.

Συνεργάζονται οι Αμερικανοί, αλλά δεν τους αναγνωρίζουν

Η κυβέρνηση της Δαμασκού και η συριακή αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζουν την περιοχή της Ροζάβα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ότι παρότι δεν αναγνωρίζουν αυτόνομες περιοχές των Σύρων Κούρδων, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν το δεκαπέντε τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας. Οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον στη μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μόσχα επίσης χτίζει σταδιακά τη συμμαχία της με τους Κούρδους, μετά από μια διαφωνία με την Τουρκία που ακολούθησε την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου τον Νοέμβριο, προωθώντας τη συμμετοχή των Σύρων Κούρδων στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα