Τα ναρκο-υποβρύχια και το “τσουνάμι” κοκαΐνης στην Ευρώπη

Τα ναρκο-υποβρύχια και το “τσουνάμι” κοκαΐνης στην Ευρώπη
Φωτογραφία αρχείου Getty Images

Με τον πλέον μυστικό τρόπο γίνεται η διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη, με τη χρήση υποβρυχίων. Η κρίση στη Γηραιά Ήπειρο και οι συνεργασίες διεθνών συμμοριών για τον "απεριόριστο πλούτο".

Τα “narco-sub”, δηλαδή υποβρύχια για τη μεταφορά ναρκωτικών, μπορεί για τον απλό κόσμο να θεωρούνται ένας νέος τρόπος διακίνησης, ωστόσο υπάρχει εδώ και χρόνια και μάλιστα με αξιοπρόσεκτα και ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα, αφού ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Δημοσιογράφος του BBC μπήκε στο πρώτο “narco-sub” (υποβρύχιο για τη μεταφορά ναρκωτικών) που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

Χρησιμοποίησε τις λέξεις “στριμωγμένο, κλειστοφοβικό και απίστευτα πρωτόγονο” για να περιγράψει το εσωτερικό του, κάτι που επιβεβαιώνει τη “μυστικότητα” της διακίνησης.

Μεταξύ του πληρώματος βρίσκονταν δύο ξαδέλφια από τον Ισημερινό και ένας Ισπανός πρώην μποξέρ, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ένα τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Μαζί τους είχαν για τροφή ενεργειακές μπάρες, κουτάκια με σαρδέλες και πλαστικές σακούλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως τουαλέτα.

Ήταν τα μοναδικά πράγματα που βρίσκονταν εντός του υποβρυχίου και “συνόδευαν” τους τρεις τόνους κοκαΐνης, αξίας άνω των 150 εκατ. δολαρίων.

Μια αποστολή που ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους επικεφαλής της επιχείρησης, καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου -συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA)- εντόπισαν τα ίχνη του υποβρυχίου στα τέλη του 2019.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν κοντά στην ακτή της Γαλικίας, στην Ισπανία και φυλακίστηκαν.

“Ένα δραματικά αυξανόμενο φαινόμενο”

Αρκετοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την εν λόγω περίπτωση ως μια από τις κορυφαίες στον αγώνα κατά της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο, πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό ενός δραματικά αυξανόμενου φαινομένου.

Τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε ακόμη ένα υποβρύχιο ανοιχτά της Ισπανίας, στην περιοχή της Γαλικίας.

“Εδώ και πάνω από 20 χρόνια οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν υποβρύχια για να φτάσουν στην Αφρική και την Ευρώπη, αλλά αυτά τα δύο είναι τα πρώτα που κατασχέθηκαν”, εξηγεί ο Αντόνιο Μαρτίνες Ντουάρτε, επικεφαλής της ταξιαρχίας της ισπανικής αστυνομίας για τα ναρκωτικά. “Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν”, τονίζει.

Εκτιμάται ότι εκατοντάδες αυτοσχέδια υποβρύχια έχουν προορισμό την Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης μετά τις ΗΠΑ και μάλιστα αναπτύσσεται ραγδαία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Λέγεται μάλιστα ότι στη μέση του Ατλαντικού, γύρω από τις Κανάριες Νήσους και τις Αζόρες, υπάρχει ένα μαζικό νεκροταφείο υποβρυχίων κοκαΐνης, που βυθίστηκαν εσκεμμένα μετά την επιτυχή εκφόρτωση του φορτίου τους.

Το κέντρο της Ευρώπης… επίκεντρο μεταφοράς κοκαΐνης

Στο λιμάνι της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στη μεταφορά κοκαΐνης. Ενδεικτικά, το 2022 κατασχέθηκαν 110 τόνοι κοκαΐνης. Πρόκειται για τόσο μεγάλη ποσότητα που δεν υπήρχαν αρκετοί κλίβανοι ώστε να πραγματοποιηθεί γρήγορα η καύση τους.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι στο λιμάνι της Αμβέρσας εντοπίζεται μόλις το 10% της κοκαΐνης που φτάνει εκεί, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει προς την Ολλανδία και από εκεί σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής του τελωνείου στο λιμάνι της Αμβέρσας δήλωσε στο BBC ότι οι αρχές δεν θα καταφέρουν ποτέ να κερδίσουν αυτή τη μάχη με το “τσουνάμι” κοκαΐνης.

Πρόκειται, μάλιστα, για μια μάχη που έχει λάβει τη μορφή εγκλήματος και στους δρόμους της Αμβέρσας, αφού τον Ιανουάριο ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ συμμοριών που σχετίζονταν με το εμπόριο κοκαΐνης στην πόλη.

Η κρίση αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι διεθνείς συμμορίες συνεργάζονται μεταξύ τους όπως ποτέ άλλοτε.

Μάλιστα, ο Μισέλ Κλεζ, ένας εκ των κορυφαίων δικαστών του Βελγίου, εικάζει ότι, μετά από αυτή την ευρωπαϊκή “επιτυχία”, αναμένεται να διακλαδωθούν στην Ασία και την Αφρική, στοχεύοντας φυσικά στον απεριόριστο πλούτο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα