Τα SOS για αποτελεσματική και οικονομική χρήση των κλιματιστικών

Τα SOS για αποτελεσματική και οικονομική χρήση των κλιματιστικών
Για τη σωστή και οικονομική λειτουργία των κλιματιστικών υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. iStock

Ο μύθος "τα κλιματιστικά δεν ζεσταίνουν το σπίτι" και όσα χρειάζονται για να κάνουν τα air condition σωστά και οικονομικά τη δουλειά τους.

Στα κυρίαρχα θέματα συζητήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα, σε όλον τον κόσμο, είναι το πώς θα ζεσταθούμε όσο πιο οικονομικά μπορούμε στα κρύα. Που έχουν εμφανιστεί ήδη σε κάποιες χώρες.

Αφήνουμε έτσι, στην άκρη το φυσικό αέριο και προχωράμε σε άλλες λύσεις. Εξ αυτών που έχουν τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος είναι τα τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικά που δεδομένα είναι inverter, αλλά είναι και πολλά περισσότερα από αυτό.

Για να έχουμε ωστόσο, χαμηλή κατανάλωση δεν αρκεί η εξασφάλιση ενός τέτοιου air condition.

Πριν πούμε τα SOS, θα πούμε τι είναι τα BTU.

Η British Thermal Unit είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας. Ένα BTU είναι η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία μιας λίβρας (βλ. 454 γραμμάρια) νερού, κατά ένα βαθμό Φαρενάιτ -στο επίπεδο της θάλασσας.

Είναι η έκδοση συνήθους συστήματος μιας θερμίδας. Θερμίδες είναι ένα μέτρο ενέργειας στο μετρικό σύστημα -μια μέτρηση της ενέργειας που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός γραμμαρίου νερού κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Όσα περισσότερα είναι τα BTU, τόσο πιο δυνατό είναι το μηχάνημα. Όταν μετράμε BTU, παρακολουθούμε πόση ενέργεια μπορεί να επεξεργαστεί η συσκευή για να θερμάνει το χώρο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, πρακτικά.

Πώς θα ζεσταθείς σωστά και οικονομικά

Η ‘συνταγή’ της σωτηρίας μας προϋποθέτει

α) να είναι τα σωστά BTU για τα τετραγωνικά που θέλουμε να ζεστάνουμε (ούτε λιγότερα, μηδέ περισσότερα -καθώς και στις δυο περιπτώσεις αυξάνεται το κόστος ενέργειας),

β) να τοποθετήσουμε το μηχάνημα σε κατάλληλο σημείο,

γ) να μην υπάρχουν απώλειες από τα πόρτες και παράθυρα και

δ)το σημαντικότερο είναι να μη χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό ως αερόθερμο.

Δηλαδή, να μην το θέτουμε σε λειτουργία το απόγευμα που επιστρέφουμε σπίτι, όταν είναι όλα παγωμένα μέσα κι έξω.

Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε μια τρύπα στο νερό, αφού θα ‘αναγκάσουμε’ το μηχάνημα να ‘πιεστεί’ και έτσι θα καταναλώσει περισσότερο ρεύμα, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας και τις συνθήκες (τη θερμοκρασία που ρυθμίζουμε και η οποία είναι πολύ πιο υψηλή από αυτήν του περιβάλλοντος).

Αν τώρα, κάνουμε και το άλλο μεγάλο λάθος να κλείσουμε την συσκευή μόλις ‘πιάσει’ τους επιθυμητούς βαθμούς (υπό το φόβο της κρίσης άγχους στη θέα του λογαριασμού), προφανώς και θα παγώσει αμέσως ο χώρος.

Φανταστείτε πόσοι είμαστε που ακολουθούσαμε για χρόνια αυτήν την πρακτική, που πέρασε στην ιστορία -και στη συνείδηση μας- η φράση “τα κλιματιστικά δεν ζεσταίνουν το σπίτι”.

Κάτι που είναι μύθος.

Όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα εξηγούν πως η σωστή χρήση του κλιματιστικού, προκειμένου να ζεσταθεί το σπίτι (οι τοίχοι) και να μην ξεπαραδιαστούμε, αφορά την πολύωρη λειτουργία, σε χαμηλούς βαθμούς (έως 21°C).

Προσωπικά, ρύθμισα στους 16°C από το πρωί έως το βράδυ, σύγχρονο κλιματιστικά με τη δυνατότητα διατήρησης της επιθυμητής θερμοκρασίας -αφότου την ‘πιάσει’. Η διαφορά στο λογαριασμό ήταν μικρότερη των 20 ευρώ, στο μηνιαίο λογαριασμό, για τις δέκα ημέρες που ακολούθησαν την συγκεκριμένη τακτική.

Ομολογώ πως δεν κυκλοφορούσα με κοντομάνικο μέσα στο σπίτι. Με το χέρι στο Ευαγγέλιο, δεν κρύωνα -και να σημειώσω επίσης πως έχω ευαισθησία στο ψύχος που δέχεται το κεφάλι μου, μετά τα χρόνια σε μηχανή με λουσμένα μαλλιά.

Για να σε βοηθήσω να βοηθήσεις τον εαυτό σου, παραθέτω έναν μετρητή που θα σε ενημερώσει για τα BTU που χρειάζεται ο χώρος σου -εάν δεν εμπιστεύεσαι τις προτάσεις που σου κάνουν ή τον εαυτό σου (είχα 12.000 BTU σε χώρο που χρειαζόταν 18.000, όπως έγινε ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά της λειτουργίας του μηχανήματος, όταν έκανα την αλλαγή).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα