Λογαριασμοί Ρεύματος: Οι τιμές Αυγούστου ανά εταιρεία

Λογαριασμοί Ρεύματος: Οι τιμές Αυγούστου ανά εταιρεία
Λογαριασμοί ρεύματος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραμένουν στο επίπεδο του Ιουλίου, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες.

Αμετάβλητο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κράτησε το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό) για τον Αύγουστο η ΔΕΗ (για τρίτο συνεχόμενο μήνα). Σε σύνολο αγοράς, βέβαια, καταγράφονται τιμές ανά κιλοβατώρα ακόμη και κατά σχεδόν 50% φτηνότερες, όπως π.χ. της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που εδώ και μήνες έχει την πιο χαμηλή χρέωση, ή την Elpedison ή την ΗΡΩΝ, ή και την Protergia. Βέβαια και άλλοι “παίκτες” έχουν ανάλογη χρέωση με την ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι καταγράφεται άνοδος άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 113 ευρώ/MWh (έναντι 91,5 ευρώ/MWh τον Ιούνιο), αν και τις τελευταίες μέρες υπάρχει σημαντική υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας.

Είναι προφανές, ότι με αυξημένο τον δείκτη αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στις τιμές χονδρικής ρεύματος και αερίου πολλοί προμηθευτές επιλέγουν την “ασφαλή οδό” σε έναν μήνα με αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού. Στον αντίποδα, άλλοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα περιθώρια διαμόρφωσης πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων, προσβλέποντας σε αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, εν όψει και της νέας φάσης της αγοράς, μετά και το “σφύριγμα” λήξης των έκτακτων μέτρων, όποτε αυτό κι αν γίνει.

Πολλές εταιρείες, πάντως, “φουλάρουν” μηχανές με επιθετικές εμπορικές πολιτικές και με σταδιακή εισαγωγή νέων εναλλακτικών προγραμμάτων λογαριασμών, ώστε να είναι έτοιμες, όταν θα αποσαφηνιστεί το νέο πλαίσιο για τις μορφές των λογαριασμών.

Οι τιμές Αυγούστου

Αναλυτικά, οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραμένουν στο επίπεδο του Ιουλίου, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:

Protergia Οικιακό Value: 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,11115 για τον Ιούλιο)

Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME 0,0855 ευρώ/κιλοβατώρα (από 0,1125 για τον τρέχοντα μήνα)

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 0,085 ευρώ/κιλοβατώρα (από 0,092 ευρώ/κιλοβατώρα)

Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1 τον τρέχοντα μήνα)

NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2)

Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15)

Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος της ελίν για τον μήνα Αύγουστο ξεκινούν από 0,0925 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus + με έκπτωση συνέπειας και πάγιο στα 5 ευρώ.

Η Volton, ανακοίνωσε το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος για τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας σταθερές για τον επόμενο μήνα. Η τελική χρέωση στο πρόγραμμα Volton Energy Control διαμορφώνεται στα 0,0945€ ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 25% (στα 0,1260€ χωρίς την έκπτωση συνέπειας).

Το πρόγραμμα Volton Energy Control προσφέρεται και για παροχές επαγγελματικής χρήσης με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 25 kVA.

Κρατική επιδότηση

Με δεδομένο και το ότι με ανάλογες τιμές από τον κυρίαρχο “παίκτη”, τη ΔΕΗ, δόθηκε και τον Ιούλιο, έστω και μικρή επιδότηση, εκτιμάται ότι και τον Αύγουστο θα υπάρξει χορήγηση κρατικής επιδότησης 0,015 λεπτά/κιλοβατώρα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το ΥΠΕΝ πάντως να αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επιδοτήσεις Αυγούστου την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, (οπότε λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού που εφαρμόζεται από πέρυσι το καλοκαίρι), με τις ανακοινώσεις να γίνονται δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Προβληματισμός

Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα με τις ενισχύσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά τέθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεοδμένη την αβεβαιότητα, θα περιμένει να δει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στην αγορά ενέργειας για να έχει μια όσο γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα για την πορεία των τιμών από το φθινόπωρο και άρα να αποφασίσει εάν και τι μέτρα θα ληφθούν

Όπως, αναφέρεται, στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποσύρει τα μέτρα και στη συνέχεια να υποχρεωθεί να τα ενεργοποιήσει εκ νέου, σε περίπτωση αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες. Πάντως, κάτι που εξετάζεται είναι να μεταβληθεί ο χρόνος προαναγγελίας αλλαγών στα τιμολόγια και συγκεκριμένα να μειωθεί στις 30 ημέρες, από τις 60 ημέρες που είναι τώρα και να επιτρέπεται να γίνεται είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία για την ενημέρωση των καταναλωτών θα μεταφερθεί στις 31 Αυγούστου, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους προμηθευτές για εμπορικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα