Ταϊλάνδη: “Η επιχείρηση πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε”

Ταϊλάνδη: “Η επιχείρηση πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε”
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Chiang Rai και επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης, Narongsak Osatanakorn AP

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επιχείρησης διάσωσης των εγκλωβισμένων σε σπήλαιο μαθητών και του προπονητή τους, με τέσσερα από τα παιδιά να βγαίνουν στην επιφάνεια. Το πρωί της Δευτέρας η επόμενη φάση της επιχείρησης.

“Η επιχείρηση πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, Ναρονγκσακ Οσατανακορν,  μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Όπως επιβεβαίωσε, 4 παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής, ενώ, όπως είπε, το πρώτο από τα παιδιά βγήκε στις 17:40(τοπική ώρα). “Σήμερα πετύχαμε το καλύτερο δυνατό, σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών, το νερό και την ετοιμότητα της επιχείρησης”.

Όπως είπε τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν φόρεσαν ολοπρόσωπες μάσκες κατάδυσης, ενώ οι δύτες τους μετέφεραν μέσω του περάσματος. Ο κυβερνήτης δεν αποκάλυψε τα ονόματα των παιδιών που διεσώθησαν, ανέφερε, όμως χαρακτηριστικά: “Μετά από 16 ημέρες, σήμερα ήρθε η μέρα που περιμέναμε. Βλέπουμε τους “Αγριόχοιρους” με σάρκα και οστά”, χρησιμοποιώντας το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας για να αναφερθεί στα παιδια. Και τα τέσσερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Chiang Rai, που είναι η πιο κοντινή πόλη.

Με τον χρόνο να πιέζει, προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναγόμωση των φιαλών οξυγόνου, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης, η οποία σταμάτησε γύρω στις 21:30(τοπική ώρα-17:30 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τον Οσατανακορν, η πρώτη επιχείρηση πήγε πολύ καλά, και διήρκεσε, μάλιστα, 10 λεπτά λιγότερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν ασφαλείς τους επόμενους απεγκλώβισμούς.

Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί γύρω στις 8 το πρωί(τοπική ώρα). “Η δουλειά μας δεν τελείωσε”, είπε. “Θα πρέπει να έχουμε την ίδια επιτυχία και στην επόμενη αποστολή. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμένουν στην ίδια κατάσταση”.

Στο σπήλαιο παραμένουν 8 μαθητές και ο προπονητής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα