Ταϊλάνδη: Η στιγμή που οι διασώστες βρίσκουν ζωντανά τα 12 αγνοούμενα αγόρια

Ταϊλάνδη: Η στιγμή που οι διασώστες βρίσκουν ζωντανά τα 12 αγνοούμενα αγόρια
Σώα βρέθηκαν τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους στην Ταϊλάνδη AP

Ενθουσιασμό και ανακούφιση προκάλεσε ο εντοπισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους μέσα σε σπηλιά μετά από εννέα ημέρες. Συγκλονίζουν οι στιγμές που οι διασώστες τους βρήκαν ζωντανούς.

Το θαύμα που όλοι περίμεναν στην Ταϊλάνδη έγινε. Ύστερα από εννέα μέρες, τα 12 αγόρια – ηλικίας 11 έως 16 ετών – και ο 25 χρονος προπονητής τους, βρέθηκαν ζωντανοί και σώοι στην σπηλιά όπου είχαν εξαφανιστεί από τις 23 Ιουνίου.

Η στιγμή που η παιδική ομάδα ποδοσφαίρου και ο προπονητής εντοπίζονται ζωντανοί στη σπηλιά Θαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον είναι συγκλονιστική.

“Σας ευχαριστούμε”

Οι πρώτες λέξεις που ξεστομίζουν τα παιδιά στους δύτες αμέσως μόλις τους αντικρίζουν είναι “σας ευχαριστούμε”…

Εκείνοι τους ρωτούν με αγωνία πόσοι είναι και μόλις ακούν ότι είναι εν ζωή και οι 13 ο ενθουσιασμός τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αμέσως μετά όμως ακολουθεί η πραγματικά δύσκολη ερώτηση: Θα μας βγάλετε έξω; Οι δύτες αναγκάζονται να πουν την αλήθεια. Δεν πρόκειται να τους βγάλουν σήμερα γιατί είναι μόνο δύο και πρέπει να έρθει βοήθεια. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δυναμώσουν επίσης τα παιδιά που είναι εξαντλημένα.

Γιατροί θα αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών. “Θα τα φροντίσουμε μέχρι να δυναμώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να περπατήσουν και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την κατάσταση για να αποφασίσουμε πώς θα τα βγάλουμε από εκεί” δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας που βρίσκεται η σπηλιά.

Τα παιδιά και ο προπονητής είναι καλά στην υγεία τους AP

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι.

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από διεθνή ομάδα για τον εντοπισμό των παιδιών AP

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν “Παραλία Πατάγια”. Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά. “Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς”, είπε ο ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν “λαβύρινθο”. Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Η είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό στη χώρα

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης στην επιφάνεια, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Άλλωστε δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής η κλινική εικόνα των δεκατριών.

Πανευτυχής από τα χαρμόσυνα νέα μία συγγενής ενός από τα παιδιά AP

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα