Ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ εξέδωσε η Τουρκία

Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens to an interpreter as President Donald Trump speaks at a meeting, at the Palace Hotel during the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 21, 2017, in New York. (AP Photo/Evan Vucci)
Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens to an interpreter as President Donald Trump speaks at a meeting, at the Palace Hotel during the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 21, 2017, in New York. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα Ουάσινγκτον και Άγκυρα, με την τουρκική πλευρά να τραβά το σκοινί εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις πρόσφατες κινήσεις των Αμερικανών

Στο "κόκκινο" βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις των δύο χωρών, μετά την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όσοι Τούρκοι επισκέπτονται τις ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενες "αυθαίρετες συλλήψεις", ενώ ιδιαίτερα αναφορά γίνεται σε τρομοκρατικά χτυπήματα και άλλα περιστατικά βίας έχουν σημειωθεί επί αμερικανικού εδάφους.

ADVERTISING

Η τουρκική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες της να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και αν χρειαστεί ακόμη και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να ταξιδέψουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Πέραν του θέματος της έκδοσης του Φ. Γκιουλέν που επιθυμεί διακαώς το καθεστώς Ερντογάν, θεωρώντας τον υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η πρόσφατη καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη, Μεχμέτ Χακάν Ακίλα, εξόργισε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα που έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η ίδια η Halkbank θα καταβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο της επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, γράφει σήμερα η Hurriyet.

"Αν επιβληθεί στην Halkbank κάποιο πρόστιμο, αυτή θα το πληρώσει. Εμείς δεν θα δανειστούμε για την Halkbank", σημείωσε ο Σιμσέκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Hurriyet.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ η καταδίκη του τούρκου τραπεζίτη

Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνωμοσία κατά της Τουρκίας

Τουρκία: H καταδίκη του τούρκου τραπεζίτη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα

24Media Network