Τελεσίγραφο του Αιγυπτιακού στρατού στον πρόεδρο Μόρσι

Τελεσίγραφο του Αιγυπτιακού στρατού στον πρόεδρο Μόρσι

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του λαού θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση. Χιλιάδες Αιγύπτιοι πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ (Vid)

Ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα επέμβει αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις του λαού εντός των προσεχών 48 ωρών.

Σε μήνυμά της που αναγνώστηκε στην αιγυπτιακή τηλεόραση, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας "επαναλαμβάνει το αίτημά της να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις του λαού" και "δίδει (σε όλες τις πλευρές) διορία 48 ωρών, ως μια τελευταία ευκαιρία να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις ιστορικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα".

Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου προειδοποιεί επίσης ότι "αν τα αιτήματα του λαού δεν ικανοποιηθούν κατά την περίοδο αυτή, (οι ένοπλες δυνάμεις) θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για την επίβλεψη της υλοποίησής του".

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την 24ωρη διορία που έδωσε η αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να παραιτηθεί, την επομένη των μαζικών διαδηλώσεων που έγιναν στην χώρα με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ένα ξέσπασμα χαράς ακολούθησε της ανακοίνωσης αυτής του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου από τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Μόρσι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

"Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου παρουσιαζόταν στην τηλεοπτική οθόνη κατά την ανάγνωση της ανακοίνωσης της διοίκησης των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Έκκληση Ομπάμα για αυτοσυγκράτηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Δευτέρα όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και παρότρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Μόρσι να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και να κάνει περισσότερα για να τεθούν σε ισχύ οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βοήθεια προς την χώρα στηρίζεται σε κριτήρια αυτού του είδους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τανζανία, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την βία στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια ειρηνική λύση.

"Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ειρηνική διαδήλωση όταν γίνονται επιθέσεις σε γυναίκες".

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε κάποια σαφή άποψη όσον αφορά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Μόρσι από την εξουσία, αλλά κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει την ομόνοια την χώρα.

"Αυτό που είναι σαφές σήμερα, είναι ότι, μολονότι ο κ. Μόρσι εκλέχθηκε δημοκρατικά, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να δημιουργήσει τις συνθήκες στις οποίες ο καθένας θα έχει το αίσθημα ότι ακούγεται η φωνή του" στην Αίγυπτο, κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εισβολή στα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Παράλληλα όσον αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο,  η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στα κεντρικά της γραφεία πέρασαν την κόκκινη γραμμή και ότι το κίνημα αυτό εξετάζει την ανάληψη δράσης για την υπεράσπισή του.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκεχάντ ελ Χαντάντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και θα ανέχονται επιθέσεις στους θεσμούς τους.

"Είναι πολύ επικίνδυνο μια οντότητα στην κοινωνία να προσφεύγει στην βία ως μέσο αλλαγής, επειδή μπορεί να δελεάσει και άλλους να πράξουν το ίδιο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια πειθαρχημένη οργάνωση", σημείωσε, επικρίνοντας τις δυνάμεις ασφαλείας επειδή δεν προστάτευσαν τα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων από την χθεσινή επίθεση.

Την ίδια ώρα η κύρια σουνιτική αρχή, το θεολογικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ του Καΐρου, εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την παρουσία ενόπλων στις "ειρηνικές" διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την χώρα με αίτημα την παραίτηση του Μόρσι.

"Το Αλ Άζχαρ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία αυτό που συμβαίνει, ιδιαίτερα τις πληροφορίες για τα θύματα και την σύλληψη ανθρώπων που διακινούσαν όπλα, οι οποίοι φαίνεται ότι διείσδυσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αλ Άζχαρ, στην οποία εκφράζει φόβους για ένα "νέο λουτρό αίματος".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network