Τερέζα Μέι: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες - Αν ανατραπώ κινδυνεύει το Brexit

Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι AP

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο Sky News ότι ενδεχόμενη απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση θα επιτείνει την αβεβαιότητα καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε η Μέι σήμερα στο Sky News, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

ADVERTISING

Στην ίδια συνέντευξη η Μέι δήλωσε ότι απ΄ό,τι γνωρίζει οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής.

"Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν", απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών. Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ η Μέι δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις πολλών υπουργών της, μεταξύ τους και τον υπουργό για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με την Μέι οι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται "τώρα που μιλάμε" και η ίδια πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου. Πολλές βρετανικές εφημερίδες πάντως έγραψαν ότι πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπέρμαχοι του διαζυγίου, συνεργάζονται για να ασκήσουν πιέσεις στην Μέι να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίασ, αλλά σε σημερινή επιστολή της στην Sun on Sunday η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σήμερα στο ΒΒC κι ενώ χαρακτήρισε "μοιραία προβληματική" τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αλλάξει πορεία η πρωθυπουργός, δηλαδή να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Υπό πίεση η Μέι από υπουργούς της

Στιβ Μπάνον: Μετά τον Τραμπ θα συνεργαστεί με τον Ορμπάν για τις ευρωεκλογές

Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα: Το Brexit είναι λαϊκή εντολή, θα κριθεί στη Βουλή

"Της κακομοίρας" με το Brexit: Δείτε την απολαυστική περιγραφή του BBC στη νοηματική

SHARE:

24Media Network