Tesla: Ανακαλεί σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που έχει πουλήσει στις ΗΠΑ – Ποιος ο λόγος

Διαβάζεται σε 3'
Tesla: Ανακαλεί σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που έχει πουλήσει στις ΗΠΑ – Ποιος ο λόγος
Εγκαταστάσεις της Tesla Istock

Η εταιρεία του Μασκ ανακαλεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια οχήματα που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ. Ποια μοντέλα αφορά.

Η Tesla ανακαλεί σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που έχει πουλήσει στις ΗΠΑ για ενημέρωση λογισμικού και διόρθωση ενός ελαττωματικού συστήματος το οποίο πρέπει να διασφαλίζει πως οι οδηγοί δίνουν προσοχή, όταν χρησιμοποιούν το Autopilot.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάκληση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρεία του Elon Mask και περιλαμβάνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια οχήματα.

Η ανάκληση της Tesla αφορά τα μοντέλα Y, S, 3 και X, που κατασκευάστηκαν από τις 5 Οκτωβρίου του 2012 έως φέτος στις 7 Δεκεμβρίου.

Έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι με την ενημέρωση θα αυξηθούν οι προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς και θα είναι λιγότερες οι περιπτώσεις που θα μπορούν να λειτουργήσουν οι βασικές εκδοχές του Autopilot.

Όπως γράφει το Associated Press, η ανάκληση έρχεται έπειτα από έρευνα της διεύθυνσης ασφάλειας εθνικών αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) για τροχαία, κάποια από αυτά θανατηφόρα, που συνέβησαν όταν χρησιμοποιούνταν το Autopilot.

Από την έρευνα, σύμφωνα με την υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι η τεχνολογία του Autopilot για να διασφαλίζεται πως οι οδηγοί δίνουν προσοχή μπορεί να είναι ανεπαρκής και να οδηγήσει σε «προβλεπόμενη κακή χρήση του συστήματος».

Η ενημέρωση λογισμικού θα περιορίσει το πού μπορεί να χρησιμοποιείται το Autosteer, μία από τις λειτουργίες του Autopilot.

«Αν ο οδηγός προσπαθήσει να το ενεργοποιήσει όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, το σύστημα θα ενημερώνει τον οδηγό με οπτικές και ηχητικές ειδοποιήσεις ότι δεν είναι διαθέσιμο και δεν θα ενεργοποιείται».

Η Tesla ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την ανάλυση της NHTSA αλλά θα αναπτύξει ενημέρωση λογισμικού που θα «ενσωματώσει πρόσθετους ελέγχους και ειδοποιήσεις, σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στα οχήματα, προκειμένου να ενθαρρύνεται περισσότερο ο οδηγός να τηρεί τη συνεχή οδική ευθύνη κάθε φορά που είναι ενεργοποιημένο το Autosteer».

Η Tesla αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Autopilot και ένα πιο εξελιγμένο σύστημα Full Self Driving που στοχεύει να βοηθά τους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή. Το Full Self Driving δοκιμάζεται από τους ιδιοκτήτες της Tesla σε δημόσιους δρόμους.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η Tesla τόνισε ότι η ασφάλεια είναι ισχυρότερη όταν συμμετέχει ο Αυτόματος πιλότος.

Η NHTSA έχει στείλει ερευνητές σε 35 ατυχήματα με οχήματα Tesla από το 2016, στα οποία η υπηρεσία υποπτεύεται ότι τα οχήματα λειτουργούσαν με αυτοματοποιημένο σύστημα. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα