Τέξας: Υμνητής του Χίτλερ ο δράστης του μακελειού – Τρία παιδιά μεταξύ των νεκρών

Τέξας: Υμνητής του Χίτλερ ο δράστης του μακελειού – Τρία παιδιά μεταξύ των νεκρών
Μακελειό στο Τέξας AP Photo/Michael Gonzalez

Νεοναζιστικές αναρτήσεις, σχόλια μίσους κατά μειονοτήτων και γυναικών, ύμνοι στον Χίτλερ και την ανωτερότητα της λευκής φυλής συνθέτουν το προφίλ του δράστη του μακελειού στο Τέξας.

Γεμάτα νεοναζιστικές αναρτήσεις είναι τα social media του 33χρονου που άνοιξε πυρ το Σάββατο (6/5) σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Ντάλας του Τέξας με αποτέλεσμα να σκοτώσει οκτώ ανθρώπους.

Ο άνδρας που εμφανίζεται παράλληλα ως υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής και ερευνήθηκε για ακροδεξιές αναρτήσεις, έχει αφήσει πίσω του δημοσιεύματα όπου εξυμνούσε τον Χίτλερ, έβριζε τις φυλετικές μειονότητες και τις γυναίκες.

Οι New York Times έγραψαν ότι ο δράστης είχε κάνει αρκετές αναρτήσεις σε ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες υμνούσε τον Χίτλερ.

Την ώρα του μακελειού ο Γκαρσία φορούσε και ένα σήμα με τα γράμματα “RWDS” (Right Wing Death Squad- Ακροδεξιό Τάγμα Θανάτου).

Τρία παιδιά μεταξύ των νεκρών

Η αστυνομία της πολιτείας κατονόμασε τους πέντε ενήλικες που δολοφονήθηκαν το Σάββατο και επιβεβαίωσε ότι τρία παιδιά επίσης έχασαν τη ζωή τους – δύο κορίτσια, ηλικίας 11 και 8 ετών, και ένα 3χρονο αγόρι.

Μεταξύ των ενηλίκων που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν ο Kyo Song Cho, 37 ετών, και η σύζυγός του, Cindy Cho, 35 ετών, από το Ντάλας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν οι γονείς του σκοτωμένου 3χρονου παιδιού και ενός 6χρονου γιου που τραυματίστηκε και έμεινε ως το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που επέζησε.

Τα δύο κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους, και τα δύο από το Sachse του Τέξας, ήταν αδελφές, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης άλλοι δύο άνδρες, ο Christian LeCour, 23 ετών, από τη Νεβάδα του Τέξας, και ο Elio Cumana-Rivas, 32 ετών, από το Ντάλας, και μια γυναίκα, η Aishwarya Thatikonda, 26 ετών, από το McKinney του Τέξας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Άλλοι 10 άνθρωποι, ηλικίας 5 με 61 ετών, έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης, που χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, έχει ταυτοποιηθεί ως ο 33χρονος Μαουρίσιο Γκρασία. Έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

202 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών φέτος στις ΗΠΑ

Το μακελειό αυτό είναι ένα από τα πιο πρόσφατα που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ φέτος, με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archive να κάνει λόγο για τουλάχιστον 202 περιστατικά στα οποία έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τέξας ενέκρινε χθες, Δευτέρα, νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της κατώτατης νόμιμης ηλικίας για την αγορά κάποιων ημιαυτόματων τουφεκιών στα 21 έτη από τα 18, αναφέρει η ΕΡΤ.

Το μέτρο πρότεινε η Δημοκρατική βουλευτής Τρέισι Κινγκ, αλλά δεν αναμένεται να εγκριθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου του Τέξας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ούτε και από τον κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ψυχικής υγείας και όχι οπλοκατοχής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα