Θα καθυστερήσει η βοήθεια της κυβέρνησης

default image

Η ιαπωνική κυβέρνηση πρόκειται να οριστικοποιήσει το είδος της βοήθειας προς τη TEPCO η οποία καλείται να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις στους πληγέντες από το πυρηνικό δυστύχημα (Vid)

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης που ανεμένετο σήμερα σχετικά με την βοήθεια που θα προσφέρει στην διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου της Φουκουσίμα, η οποία καλείται να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις στους πληγέντες από το πυρηνικό δυστύχημα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο Παρασκευή.

“Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου”, είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ναότο Καν μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους υπουργούς.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα το σχέδιο βοήθειας προς την TEPCO, το οποίο θα περιελάμβανε την οικονομική ενίσχυση της εταιρίας ώστε να μην πτωχεύσει εξαιτίας των υψηλών αποζημιώσεων που διεκδικούν τα θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του πρωθυπουργού με το υπουργικό συμβούλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι όροι που θα επιβληθούν στην TEPCO περιλαμβάνουν την εποπτεία από την κυβέρνηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της εταιρίας και την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την διαχείριση από την εταιρία πριν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, από τον οποίο κατέρρευσε το σύστημα ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Μετά το σεισμό, πολλοί αντιδραστήρες του εργοστασίου υπερθερμάνθηκαν, προκαλώντας πυρκαγιές και εκρήξεις εξαιτίας των οποίων έκτοτε διαρρέει ραδιενεργό υλικό.

Η TEPCO καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής και επιχειρηματίες των οποίων καταστράφηκαν οι περιουσίες.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να βοηθήσει την εταιρία να αντεπεξέλθει και αναμένεται να συμφωνήσει στη σύσταση ενός νέου σώματος για τη διευκόλυνση της καταβολής των αποζημιώσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετέδωσε το Kyodo.

Η εταιρία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα δεχτεί τους όρους της κυβέρνησης και ότι θα πουλήσει τις θυγατρικές της και θα μειώσει τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών της ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσό για τις αποζημιώσεις.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version