Διστάζουν οι ΗΠΑ, φουντώνει η αμφισβήτηση

default image

"Φρικιαστική" χαρακτήρισε τη φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Αναποφάσιστη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως προς τη δημοσίευση. Κυκλοφόρησε νέα φωτογραφία από ανώνυμο. Δείτε τη. Νέες λεπτομέρειες για την εκτέλεσή του (Vids)

Φωτογραφίες από τη σορό του νεκρού αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα η CIA, ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις εξάπτουν τη φαντασία των οπαδών των θεωριών συνωμοσίας .

Η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι “φρικιαστική”, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει, εάν θα την δώσει στη δημοσιότητα ή όχι.

Ο Κάρνεϊ είπε ο Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε μολονότι δεν οπλοφορούσε τη στιγμή που οι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην κατοικία του και τον σκότωσαν.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η σύζυγος του ηγέτη της Αλ Κάιντα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και δεν σκοτώθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο Κάρνεϊ εκτίμησε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ακολούθησε ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη της σορού του.

Οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες του ισλαμικού τελετουργικού ταφής, αναγνώσθηκαν οι ευχές και τελικά η σορός βυθίστηκε στη θάλασσα. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο από τον τόπο εκτέλεσής του.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι και οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωναν ότι πρόκειται πράγματι για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, τα τελευταία πειστήρια με τις εικόνες του νεκρού Μπιν Λάντεν, είναι αυτά που αναζητεί η διεθνής κοινή γνώμη, χωρίς να παίρνει απαντήσεις.

Αποδείξεις ζητούν οι Ταλιμπάν

“Καθώς οι Αμερικανοί δεν προσέφεραν καμία αποδεκτή ένδειξη για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και καθώς στενοί συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το θάνατό του (…) γι’ αυτό το Ισλαμικό Εμιράτο θεωρεί οποιαδήποτε ισχυρισμό πρόωρο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Τύπο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πρόσφεραν καταφύγιο στον Μπιν Λάντεν στο νότιο Αφγανιστάν πριν και αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι οι συνεργάτες του ηγέτη της αλ Κάιντα να τους δώσουν αποδείξεις για το θάνατό του.

Άγνοια δηλώνει το Πακιστάν

Το Πακιστάν εξέφρασε σήμερα ανησυχία όσον αφορά την αμερικανική επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν κοντά στο Ισλαμαμπάντ, σημειώνοντας ότι τέτοιες “μονομερείς ενέργειες που γίνονται χωρίς άδεια” δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Το Ισλαμαμπάντ σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή του αυτή ότι δεν γνώριζε τίποτε εκ των προτέρων για την επιδρομή αυτή, αλλά διευκρινίζει ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.

“Καμία βάση ή εγκατάσταση εντός του Πακιστάν δεν χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο πακιστανικός στρατός δεν παρείχε καμία επιχειρησιακή ή επιμελητειακή υποστήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις που έγιναν από τις αμερικανικές δυνάμεις”, σημειώνει το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο, χρησιμοποιώντας “νεκρά σημεία” όσον αφορά την κάλυψη των ραντάρ, τα οποία σημεία υπάρχουν λόγω των λόφων που περιβάλλουν την βορειοδυτική πόλη Αμποταμπάντ όπου έγινε η επιχείρηση κατά του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

 Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι αεροσκάφη της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας σηκώθηκαν εντός λεπτών από τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρχές για την αμερικανική επιχείρηση, αλλά δεν υπήρξε εμπλοκή με τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς αυτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Τέλος το πακιστανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η αμερικανική επιδρομή από το 2009 και ότι είχε συνεχίσει να το κάνει ως τα μέσα Απριλίου.

Φωτογραφία του νεκρού με Αμερικανό στρατιώτη δίπλα του

Το βράδυ της Τρίτης, την ίδια ημέρα δηλαδή που θα δημοσιεύονταν οι φωτογραφίες του νεκρού Μπιν Λάντεν , συνέβη το εξής παράδοξο:

Κυκλοφόρησε από ανώνυμο στο Twitter φωτογραφία η οποία υποτίθεται πως απεικονίζει τον νεκρό τρομοκράτη και από πάνω του Αμερικανός στρατιώτης.

Ελέγχεται πάντως η αυθεντικότητά της.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα