Πακιστάν: Απεργία πείνας ξεκινά γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν

Πακιστάν: Απεργία πείνας ξεκινά γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν
Ο Σάκιλ Αφρίντι, ο γιατρός που βοήθησε στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν AP

Ο Σάκιλ Αφρίντι κρατείται σε φυλακή του Πακιστάν εδώ και επτά χρόνια. Ξεκίνησε την απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Σάκιλ Αφρίντι, ο γιατρός που βοήθησε τις αρχές να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και ο οποίος κρατείται σε φυλακή του Πακιστάν εδώ και επτά χρόνια, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του.

«Το κάνει για να διαμαρτυρηθεί για τις αδικίες και την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί του και απέναντι στην οικογένειά του», δήλωσε ο αδελφός του Τζαμίλ Αφρίντι, αφού τον συνάντησε σε φυλακή της επαρχίας Πουντζάμπ.

Ο δικηγόρος του Κάμαρ Ναντίμ επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του ξεκίνησε απεργία πείνας.

Ο Αφρίντι είχε οργανώσει μια ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας C, η οποία χρησίμευσε ως προκάλυμμα για να επιβεβαιωθεί η παρουσία του μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο σπίτι του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Λίγο μετά την επιδρομή αυτή ο γιατρός συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές. Δικάστηκε για τις φερόμενες σχέσεις του με εξτρεμιστές και καταδικάστηκε σε ποινή 33 ετών, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 23 χρόνια κάθειρξη.

Επί χρόνια ο Αφρίντι δεν είχε πρόσβαση στον δικηγόρο του, ενώ η έφεση που είχε ασκήσει στην καταδίκη του αναβλήθηκε επανειλημμένα.

Επίσης η οικογένειά του έχει καταγγείλει ότι έχει πέσει θύμα παρενοχλήσεων.

Η υπόθεση του Αφρίντι είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν, καθώς περίπου 30 ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα το 2018 αφού οι αρχές κατήγγειλαν την «πολιτική τους δραστηριότητα» στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα