Αυτή είναι η ‘μητέρα όλων των βομβών’ – MOAB που έριξαν οι ΗΠΑ

Αυτή είναι η ‘μητέρα όλων των βομβών’ – MOAB που έριξαν οι ΗΠΑ

Το πιο καταστροφικό μη πυρηνικό όπλο του αμερικανικού πενταγώνου, GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, τέθηκε σε χρήση σήμερα για πρώτη φορά. Η ισχύ του και από ποιον κατασκευάστηκε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν σήμερα την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν σήμερα στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Η εν λόγω ρίψη της βόμβας κοστολογείται στα 314 εκατομμύρια δολάρια.

Η GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα η οποία δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό στρατιωτικό Albert L. Weimorts, Jr. Η βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να πλήξει σπήλαια και αποθήκες. Μάλιστα, μπορεί να καταστρέψει έκταση σε διάμετρο 152 μέτρων.

Είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6 του αμερικανικού στρατού το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων. Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις.

 

 

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα και έκτοτε τέθηκε και πάλι σε δοκιμή στις 21 Νοεμβρίου το 2003. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε σε χρήση σε πεδίο μάχης. Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ  κατευθύνεται από δορυφόρο, καθιστώντας την μια από τις παγκόσμιες μεγάλες “έξυπνες βόμβες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα