Τι γυρεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία – Οι συμφωνίες “μαμούθ” με τον Πούτιν

Τι γυρεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία – Οι συμφωνίες “μαμούθ” με τον Πούτιν
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Σε ρωσικά εδάφη «πάτησε» ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου θα έχει «πλήρη και ολοκληρωμένη συζήτηση» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το μενού της συνάντησης.

Στη Ρωσία έφτασε, το πρωί της Τρίτης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αναχώρησε τη Δευτέρα από την Πιονγκγιάνγκ με ένα πολυτελές τεθωρακισμένο τρένο για να επισκεφθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ταξίδι έρχεται λίγο αφότου Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι μια συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πιθανή την τρέχουσα εβδομάδα. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ, καθώς ο Πούτιν βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή για ένα διεθνές φόρουμ.

«Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το CNN.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας KCNA ανέφεραν, επίσης, ότι ο Κιμ θα «συναντηθεί και θα έχει μια συζήτηση» με τον Πούτιν, αλλά δεν εισήλθαν σε λεπτομέρειες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαταλείπει τη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία του COVID-19. Η τελευταία φορά που έφυγε από τη χώρα ήταν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής DMZ της Κορέας το 2019, που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ατζέντα της συνάντησης με Πούτιν

Αναλυτές λένε ότι ο Πούτιν επιδιώκει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για να συζητήσουν πιθανές συμφωνίες για όπλα, καθώς ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα μπορεί να ζητήσει τρόφιμα, βοήθεια και άλλες πρώτες ύλες που είναι σε έλλειψη, ενώ στο «μενού» αναμένεται να μπουν και προηγμένα όπλα για το πρόγραμμα με βαλλιστικούς πυραύλους της Πιονγκγιάνγκ.

«Θα ήταν μια συμφωνία “win-win” και για τους δύο, καθώς ο Πούτιν είναι στρυμωγμένος λόγω έλλειψης όπλων, ενώ ο Κιμ αντιμετωπίζει πίεση από την τριμερή συνεργασία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας» δήλωσε στο Associated Press ο Nam Sung-wook, πρώην διευθυντής νοτιοκορεατικού think tank. «Οι ανάγκες τους ταιριάζουν απόλυτα τώρα».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια συμβατά βλήματα πυροβολικού και πυραύλους της σοβιετικής εποχής που θα μπορούσε να παράσχει στη Ρωσία. Αν και τα όπλα αυτά βασίζονται σε παλαιότερη τεχνολογία, ο μεγάλος αριθμός τους θα μπορούσε να τα καταστήσει χρήσιμα στον πόλεμο φθοράς της Ρωσίας.

Οι ελλείψεις πυρομαχικών αποτελούν διαρκές ζήτημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Κίεβο. Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία ξεμένει από πυρομαχικά. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει απευθυνθεί στο παρελθόν στη Βόρεια Κορέα για όπλα.

Τον Δεκέμβριο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πούλησε, επίσης, στρατιωτικά όπλα στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια συναλλαγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύσφιξη των δεσμών είναι ένα σημάδι ότι η όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία αναγκάστηκε να στραφεί σε κράτη-παρίες για στρατιωτικό εξοπλισμό. «Λέει πολλά το γεγονός ότι η Ρωσία αναγκάζεται να στραφεί σε μια χώρα όπως η Βόρεια Κορέα για να προσπαθήσει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα» δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο Associated Press.

Το στοιχείο, πάντως, που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μοιραστεί προηγμένες τεχνολογίες πυρηνικών, υποβρυχίων και πυραύλων με τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτή [η συνάντηση] είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη αν προχωρήσει» δήλωσε στο CNN ο Leif-Eric Easley, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha Womans της Σεούλ. «Η Ρωσία διαθέτει τη στρατιωτική τεχνολογία που θέλει ο Κιμ για τα προγράμματα παράνομης εκτόξευσης δορυφόρων και παράδοσης πυρηνικών όπλων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα