Τι μπορεί να συμβεί αν ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Ναι, σωστά φαντάζεστε. Δεν είναι καθόλου καλό

Το τελευταίο πράγμα που θες να σου συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι να ανοίξει η πόρτα του αεροσκάφους. Αν και οι πιθανότητες βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρές, παραμένει ένα σενάριο που θα έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ειδικά αν έχεις το πρώτο επεισόδιο του Lost ή το Βλέπω το Θάνατο σου.

Ωστόσο αν είσαι τόσο άτυχος/η και σου κάτσει κάτι τέτοιο ενώ ταξιδεύεις το AsapScience έχει προβλέψει ακριβώς τι μπορεί να συμβεί.

ADVERTISING

Όπως εξηγούν σε ένα σχετικό βίντεο η πίεση που ασκείται σε μια πόρτα αεροσκάφους είναι όση στα 8.000-10.000 πόδια πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας παρόλο που το αεροπλάνο πετάει σε ύψος μεταξύ 30 και 45. 000 πόδια.

Όσο πιο μεγάλο το ύψος τόσο λιγότερη η πίεση το αέρα, αλλά η πίεση στην πόρτα παραμένει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αν άνοιγε λοιπόν η πόρτα στη μέση μιας πτήσης η καμπίνα θα αποσυμπιεζόταν μέσα σε 0,5 δευτερόλεπτα και οτιδήποτε δεν ήταν δεμένο θα βρισκόταν κατευθείαν εκτός του αεροσκάφους λόγω της διαφοράς πίεσης.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βέβαιο θάνατο για όλους σε μια τέτοια περίπτωση καθώς πιθανότατα θα διαλυόταν το αεροσκάφος, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα υποξίας λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον αέρα. Αν δηλαδή δεν καταφέρεις να φορέσεις εγκαίρως τη μάσκα οξυγόνου η υποξία προκαλεί ναυτία, ζαλάδα, απώλεια αισθήσεων και ίσως θάνατο.

Το οξυγόνο είναι πιθανό να διαρκέσει μόλις για 10 λεπτά καθώς ο πιλότος θα προσπαθεί να κατεβάσει το αεροπλάνο σε ύψος περίπου 8 με 10 χιλιάδες πόδια.

Κι αν μετά απ' αυτό σας έπιασε η καρδιά σας, ειδικά αν ετοιμάζεστε για ταξίδι, κρατήστε για παρηγοριά την υπενθύμιση του Asap ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνει κανείς σε τροχαίο (1/114 οι πιθανότητες) συγκριτικά με αεροπορικό δυστύχημα (1/9821 οι πιθανότητες).

Πηγή: Independent, AP Photo/Mary Altaffer

SHARE:

24Media Network