Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε στο Euronews, ο Νίκος Αναστασιάδης

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Αυτό που επιδιώκαμε ήταν να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την παρουσία, αλλά και τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε το γεγονός, ότι η Ε.Ε. δεν παρέστη απλά στη Διάσκεψη, αλλά θέλησε «να έχει λόγο» για το αν η δομή του κράτους, ή ορισμένες πτυχές της εσωτερικής του διακυβέρνησης, είναι συμβατά όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, με το πλαίσιο και τις πολιτικές ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά με τη λογομαχία που σημειώθηκε μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως «δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό», καθώς «το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει η Ε.Ε. να είναι παρούσα, συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής». Γενικότερα, ερωτηθείς για τη διάσταση μεταξύ των «πολύ υψηλών προσδοκιών» που είχαν καλλιεργηθεί για τη Διάσκεψη και του τελικού της αποτελέσματος, ο Κύπριος Πρόεδρος διευκρίνισε πως «δεν ήρθαμε με τις υψηλότερες των προσδοκιών. Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Ο διάλογος ξεκίνησε σε δύο επίπεδα: Πρώτον, με κατάθεση χάρτη όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές «έστω και αν διαφωνούμε, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο» - και δεύτερον με τη συμμετοχή της Τουρκίας για πρώτη φορά σε έναν διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σε κάθε περίπτωση, «μιλάμε για ένα διάλογο» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσουν από την Κύπρο και η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως «δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει ότι δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση».

Τέλος, ερωτηθείς εάν η τελική λύση του Κυπριακού είναι θέμα μηνών ή ετών, ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε λέγοντας: «Για μένα θα ήταν ημερών, αλλά δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και συνεπώς αυτό που θα ‘θελα να πω, είναι «το συντομότερο δυνατό, το ευτυχέστερο και το καλύτερο για τον Κυπριακό λαό γενικότερα»».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακιντζί: Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού στις συζητήσεις για το κυπριακό

Μαξίμου για Κυπριακό: Δεν έχουν θέση οι φοβικές λογικές και οι επιθετικές δηλώσεις

SHARE:

24Media Network