Της Κορέας: Ο Κιμ απειλεί τη Σεούλ που μεταδίδει μηνύματα στα σύνορα κατά του καθεστώτος

Της Κορέας: Ο Κιμ απειλεί τη Σεούλ που μεταδίδει μηνύματα στα σύνορα κατά του καθεστώτος

Η Σεούλ επανέλαβε τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετά τους ισχυρισμούς της Πιονγιάνγκ ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Η Νότια Κορέα επανέλαβε σήμερα τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τον Βορρά αντιδρώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

"Οι μεταδόσεις επαναλήφθηκαν το μεσημέρι (03:00 ώρα Γκρίνουιτς, 05:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου.

Η επανάληψη αυτών των μηνυμάτων, που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, γίνεται καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει την κατάλληλη απάντηση στην ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, την Τετάρτη (προχθές), ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ισχυρά μεγάφωνα τοποθετημένα στα ισχυρά στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο χωρών μεταδίδουν ένα ετερογενές μείγμα μουσικής ποπ, μετεωρολογικών δελτίων και πληροφοριών ή επικρίσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Αυτή η μέθοδος ψυχολογικής προπαγάνδας ανάγεται στα χρόνια της ανοικτής σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων (1950-53), όταν κινητές μονάδες με μεγάφωνα μετακινούνταν κατά μήκος μιας εξαιρετικά ασταθούς γραμμής μετώπου. Μπορεί να εμφανίζεται απαρχαιωμένη, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική.

Τα προπαγανδιστικά μηνύματα του περασμένου καλοκαιριού σε ένα πλαίσιο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών είχαν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ μέχρι του σημείου να εξακοντίσει απειλές για ρίψη πυρών πυροβολικού ώστε τα μεγάφωνα να σιγήσουν.

Τελικά η Σεούλ αποσύνδεσε τα μεγάφωνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Αυγούστου, η οποία επέτρεψε να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που υπήρχε κίνδυνος να γενικευτεί σε ένοπλη σύγκρουση.

Η ανακοίνωση της πραγματοποίησης μιας νέας πυρηνικής δοκιμής προκάλεσε πλημμυρίδα διεθνών επικρίσεων, αν και οι περισσότεροι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η συσκευή που δοκιμάστηκε ήταν πράγματι μια βόμβα υδρογόνου, όπως ισχυρίζεται η Πιονγιάνγκ.

Ξεκίνησαν πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις και μια έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεσμεύθηκε να επιβαρύνει το οπλοστάσιο των κυρώσεων που επιβάλλει ήδη στη Βόρεια Κορέα έπειτα από την πραγματοποίηση των προηγούμενων δοκιμών της (2006, 2009 και 2013).

Η προσοχή στρέφεται τώρα στον κύριο σύμμαχο της Πιονγιάνγκ, την Κίνα, η οποία, αν και καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, δεν έχει δείξει να είναι έτοιμη να εγκρίνει μια σημαντική αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Κίνα κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αποπυρηνικοποίηση

Διεθνής καταδίκη. Μέχρι και η Ρωσία τραβάει το αυτί του Κιμ για την υδρογονοβόμβα

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας απειλεί τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Νότια Κορέα δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Βόρεια δοκίμασε βόμβα υδρογόνου

SHARE:

24Media Network