Το 70% των Γερμανών θεωρεί ότι θα σχηματιστεί 'μεγάλος' συνασπισμός

ap
German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017. (Michael Kappeler/dpa via AP) AP

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 11% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας

Η συντριπτική πλειοψηφία (70%) των Γερμανών εκτιμά ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα προκύψει συμφωνία για «μεγάλο» συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα το τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της χρονιάς, για το ZDF.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 11% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 11% προβλέπει νέες εκλογές. Αν πάντως οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο και γίνονταν πράγματι νέες εκλογές, CDU/CSU θα έπαιρναν 32% (+1), το SPD 23% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 8% (-2), η Αριστερά 9 (0) και οι Πράσινοι 12% (0). Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%, υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας το 30% και υπέρ των νέων εκλογών το 29%, με το 60% να εκτιμά ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Χριστιανικής Ένωσης δεν θα ήταν σταθερή.

Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη νέα του θέση, του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενισχύει τα ποσοστά του και παραμένει πρώτος, ενώ ακολουθεί ο «Πράσινος» Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες και υπήρξε εκ των ενθουσιωδών υποστηρικτών του συνασπισμού «Τζαμάικα». Η 'Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας χάσει μιάμιση μονάδα, ενώ έπονται ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς. Σε πτώση βρίσκονται ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος φαίνεται να χρεώνεται την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τις τεράστιες εκλογικές απώλειες του Σεπτεμβρίου υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε πρόωρη αποχώρηση από τη θέση του, στις αρχές του 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά το κατά πόσο τα κόμματα στηρίζουν τους αρχηγούς τους, με το 54% να θεωρεί ότι ο προσφάτως επανεκλεγείς Μάρτιν Σουλτς δεν στηρίζεται επαρκώς από το κόμμα του, το 67% να πιστεύει το ίδιο για τον Χορστ Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και το 51% να έχει ανάλογη γνώμη για το CDU και την κυρία Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση ερωτά ακόμη τους πολίτες για την γνώμη τους σχετικά με το ευρώ. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να θεωρείται θετική εξέλιξη, με το 68% να το χαρακτηρίζει «καλό» και το 29% κακό. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πεποίθηση ότι το κοινό νόμισμα θα μακροημερεύσει, με το 72% να πιστεύει ότι το ευρώ θα είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένο.

Σχετικά με το Brexit, το 86% απαντά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει καθόλου ή όχι μεγάλες παραχωρήσεις προς την Βρετανία, ενώ μόλις το 9% απαντά ότι οι παραχωρήσεις πρέπει να είναι μεγάλες ή πολύ μεγάλες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην γερμανική κοινωνία είναι και το εύρημα που θέλει το 75% των πολιτών να δηλώνει ότι το 2017 ήταν για τον ίδιο προσωπικά καλό και μόλις το 4% να προβλέπει ότι το 2018 θα είναι κακό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network