Το Brexit φεύγει, το Scotexit έρχεται

Το Brexit φεύγει, το Scotexit έρχεται
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον στο συνέδριο του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας AP

Οι Σκοτσέζοι πιέζουν ασφυκτικά και απαιτούν δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Το ξεκάθαρο αίτημα της Νίκολα Στέρτζον .

Η σαρωτική επικράτηση του Εθνικού κόμματος της Σκωτίας στα σκοτσέζικα εδάφη, έχει δώσει το έναυσμα στην ηγέτιδα του SNP να απαιτεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η Νίκολα Στέρτζον έχει ξεκαθαρίσει πως ο Μπόρις Τζόνσον, που ήδη το αρνήθηκε τηλεφωνικά, δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να πει όχι σε νέο δημοψήφισμα.

«Νομίζω πως ο κίνδυνος για τους Συντηρητικούς, αν και θα έπρεπε να μην με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι πως όσο εμποδίζουν την βούληση του λαού της Σκωτίας, όσο περισσότερο απαξιούν την σκοτσέζικη δημοκρατία, τόσο θα αυξάνεται το ρεύμα της ανεξαρτησίας, κάτι που σημαίνει ότι κάνουν όλη τη δουλειά για μένα» δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον στο BBC.

«Θα πρέπει να αποδεχτούν την ήττα τους. Θα πρέπει να αποδεχτούν ότι το SNP κέρδισε τις εκλογές και παλέψαμε στη βάση του να δοθεί στο λαό της Σκωτίας το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον του. Έχουμε ήδη καθαρή εντολή για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNP, Ίαν Μπλάκφορντ.

Όπως αναλύει το Euronews, η κυβέρνηση των Συντηρητικών τηρεί σκληρή γραμμή ενισχυμένη φυσικά από τον εκλογικό της θρίαμβο.

«Είχαμε δημοψήφισμα για το αν η Σκωτία πρέπει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014. Μας είπαν ότι το δημοψήφισμα θα ξεκαθάριζε το ζήτημα για μία γενιά. Σε αυτές τις εκλογές είδαμε τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Έτσι θα πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του 2014. Η Σκωτία είναι πιο δυνατή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να είστε περήφανοι Σκοτσέζοι και περήφανοι Βρετανοί συγχρόνως» είπε ο Μάικλ Γκόουβ.

Το SNP επικράτησε σχεδόν ολοκληρωτικά στη Σκωτία και δεδομένης της ξεκάθαρης στάσης της ηγεσίας του κόμματος για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση Brexit τουλάχιστον για τώρα, όμως η Σκοτσέζικη πρόθεση εξόδου επέστρεψε για να μείνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα