Τo ένοχο ρατσιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας

Τo ένοχο ρατσιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας
21 Μαΐου του 2018, η επίσημη φωτογραφία μετά το βασιλικό γάμο του Πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. ALEXI LUBOMIRSKI/KENSINGTON PALACE VIA AP

Ή αλλιώς πώς ιστορία αποδεικνύει πως ό,τι κατήγγειλε η Μέγκαν Μάρκλ υπάρχει από τότε που υπάρχει η μοναρχία στη Βρετανία

Η Κοινοπολιτεία των Εθνών υπάρχει από το 1926. Προέκυψε ως εθελοντική-ελεύθερη ένωση 54 ανεξάρτητων κρατών, πρώην αποικιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας -πλην της Μοζαμβίκης, της Ρουάντα και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό από μόνο του εξηγεί πολλά εξ όσων ακολουθούν. Όπως και το γεγονός ότι στη Βρετανία η μοναρχία υπάρχει από το 10ο αιώνα. Θα ήταν δύσκολο να είναι ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο υπάρχει. Ή να λατρεύει τις αλλαγές, οι οποίες περισσότερο αντιμετωπίζονται ως απειλές για την ύπαρξη του συστήματος.

Εκ των τεσσάρων ‘τύπων’ της μοναρχίας, η Βρετανία έχει βασιλευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ασκεί νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία -αυτά τα κάνει το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση. Όπως βέβαια, αποδείχθηκε από έρευνα της Guardian μια χαρά μπλοκάρει αλλαγές στους νόμους, ώστε να προστατέψει την περιουσία της -ή ό,τι την αφορά. Όπως προκύπτει από πληθώρα ντοκιμαντέρ που έχουν για αντικείμενο τα χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο (από το 1952 μέχρι σήμερα), η κύρια δουλειά της είναι να φροντίζει να συνεχίζονται τα παραδοσιακά, τα χρηστά -όσα αποτελούν τις δομές της μοναρχίας. Ή έστω να μη διαταράσσονται.

Η συνέντευξη των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Ουίνφρι δεν διατάραξε απλά όσα προσπαθεί να διαφυλάξει η Ελισάβετ και οι άνθρωποι του Παλατιού, αλλά προκάλεσαν σεισμική δόνηση που δημιούργησε ρήγματα στα θεμέλια του Μπάκιγχαμ.

Αυτό ήταν κάτι που επισημάνθηκε παγκοσμίως, για τις αποκαλύψεις της Αμερικανίδας κατά τις οποίες ‘το παλάτι ανησυχούσε για το χρώμα του πρώτου μας παιδιού’, την άρνηση να αποδώσουν τον τίτλο του Πρίγκιπα στον Άρτσι, την απέραντη μοναξιά που εκείνη ένιωσε όταν της έκαναν επίθεση όλα τα tabloids και δεν την υπερασπίστηκε η οικογένεια και τις αυτοκτονικές τάσεις που απέκτησε -με τους ανθρώπους του θεσμού να της απαγορεύουν να ζητήσει βοήθεια.

Η περίφημη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ με τον Πρίγκηπα Χάρι στην Όπρα Ουίνφρι. YouTube

Η δε, απάντηση του Μπάκιγχαμ (των 61 λέξεων) ήταν για τους εκπροσώπους κινημάτων περί ισότητας των ανθρώπων “μια νέα αποτυχία της Βασίλισσας να καταδικάσει το ρατσισμό“. Αναγνωρίζουν πως το Παλάτι είχε το δικαίωμα να διαχειριστεί την κρίση ιδιωτικά “αλλά το κοινό ήλπισε πως η ηγετική μορφή του έθνους θα τοποθετηθεί στην αντιμετώπιση της φυλετικής αδικίας στη χώρα, στο πλαίσιο του Black Lives Matter. Θα ήθελε να δει τη βασιλική οικογένεια να παίρνει θέση“. Δεν πήρε. Αντ’ αυτού “έδωσε απάντηση Βικτοριακής εποχής“.

Η ιστορία αποδεικνύει πως ό,τι κατήγγειλε η Μέγκαν υπάρχει από τότε που υπάρχει η μοναρχία στη Βρετανία.

Από τους σκλάβους στον “Ινδό”

H βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι ένας εξ αίματος θεσμικός ρόλος μονάρχη, σε μια εκ των μεγαλύτερων αποικιοκρατικών δυνάμεων του πλανήτη. Η Βρετανία είναι η χώρα που έκανε σκλαβεμπόριο Αφρικανών στην Αμερική (μετά την ανακάλυψη της προέκυψε ανάγκη για επιπλέον δυναμικό), από το 1500. Ο Nαύαρχος Τζον Χόκινς είναι ο πρώτος γνωστός Άγγλος που ανέλαβε αυτή τη διαδικασία, με την έγκριση της -τότε- Βασίλισσας Ελισάβετ. Το πρώτο ταξίδι είχε 300 ανθρώπους που είχαν αιχμαλωτιστεί.

Αφότου διέσχισαν το Βόρειο Ατλαντικό, ανταλλάχθηκαν για τζίντζερ, ζάχαρη και προβιά. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το 1562 ο Χόκινς επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά ‘διψασμένος’ και για άλλα κέρδη οργάνωσε δεύτερο ταξίδι, το 1564. Η Βασίλισσα το ενίσχυσε, παραχωρώντας του ένα σκάφος. Στο μεσοδιάστημα η παρουσία Αφρικανών στην Αγγλία καθιερώθηκε στο βαθμό που έγιναν απόπειρες να μείνεις κρυφός ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Η Ελισάβετ απολάμβανε τα κέρδη και τη διασκέδαση που πρόσφεραν οι Αφρικανοί στην αυλή της. Παρ’ όλα αυτά, τον Ιούλιο του 1596 εξέδωσε διάταγμα εκδιωγμού των σκλάβων από τη Βρετανία -”των οποίων η παρουσία παραμένει σταθερή μέχρι σήμερα στην αγγλική ζωή”, όπως αναφέρει η National Portrait Gallery.

Όλα αυτά δεν τα έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσίως, η νυν Βασίλισσα. Δεν χρειαζόταν ωστόσο, να πει και κάτι γιατί κάποιες πράξεις μιλούσαν πολύ πιο δυνατά από ό,τι θα μπορούσε να πει εκείνη. Ή οι προηγούμενοι βασιλείς. Μια περίπτωση αναφέρεται σε σίριαλ και μια δεύτερη σε ταινία. Ας τα δούμε ένα ένα.

Στο Netflix θα δείτε, αν δεν έχετε δει ήδη το ‘Bridgerton’ που εμφανίζει τη Βασίλισσα Καρλόττα (28/9/1766-5/10/1828) της γερμανικής καταγωγής, να είναι μιγάδα και ως εκ τούτου η πρώτη μιγάδα βασίλισσα της Βρετανίας. Σύζυγος της ήταν ο ‘τρελός’ Βασιλιάς Γεώργιος ο ΙΙΙ. Στα της Σάρλοτ η ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς είπε στη Guardian ότι “αν όντως, ήταν μιγάδα αυτό σημαίνει το το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είχε μιγάδες ευγενείς, καθώς απόγονοι της Βικτόρια (απέκτησε 15 παιδιά -12 έζησαν μετά την εφηβεία) απογόνου της Σάρλοτ υπάρχουν σε όλες τις βασιλικές οικογένειες της ηπείρου”.

Το ‘Victoria & Abdul’ βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2014 και είχε βιογραφικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια, αφορούσε την Βασίλισσα Βικτόρια, η οποία είχε λάβει ως δώρο για τα 50 χρόνια της παρουσίας της στο θρόνο (στις 20/6 του 1887) ένα χρυσό νόμισμα που είχε κοπεί από τη βρετανική Ινδία ως ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπο της. Της το πήγε ένας νεαρός μουσουλμάνος, υπάλληλος φυλακών, ονόματι Αμπντούλ Καρίμ. Η μοναχική και κουρασμένη από όσους είχε στην αυλή της, Βικτόρια ανέπτυξε φιλία με τον Αμπντούλ. Όταν έμαθε πως ήταν παντρεμένος, κάλεσε στην Αγγλία τη σύζυγο του. Την συνεπήρε η μαύρη μπούργκα που φορούσε η γυναίκα. Ζήτησε από το νέο της φίλο να τη διδάξει τη γλώσσα του (urdu) και το Κοράνι και άρχισε να διακοσμεί το σπίτι της, στα πρότυπα της Ινδίας.

Ενόσω φερόταν στον Αμπντούλ σαν να είναι γιος της, οι άνθρωποι του παλατιού και του στενού κύκλου της Βικτόρια -συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού γιου της- ήταν έξαλλοι και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν αυτήν τη σχέση και να σταλεί πίσω στη χώρα του ο Ινδός. Όταν η Βασίλισσα αφηγήθηκε την Επανάσταση της Ινδίας στην αυλή της, βάσει των στοιχείων που της είχε δώσει ο Αμπντούλ βρέθηκε εκτεθειμένη -καθώς η ενημέρωση ήταν μονόπλευρη. Αυτό ταρακούνησε την εμπιστοσύνη που είχε στον νεαρό άνδρα και ανακοίνωσε ότι ο Αμπντούλ θα επέστρεφε στην Ινδία. Σύντομα άλλαξε άποψη.

Ο πρωθυπουργός ερεύνησε το παρελθόν του Αμπντούλ και παρουσίασε στη Βικτόρια φάκελο που έδειχνε ότι ήταν πιο φτωχός από ό,τι της είχε πει. Όταν η σύζυγος του φίλου της δεν μπορούσε να μείνει έγκυος, τον έβαλε να κάνει εξετάσεις. Έδειξαν ότι είχε γονόρροια. Παρ’ όλα αυτά η Βασίλισσα τον κράτησε κοντά της και σύστησε στην αυλή να μην ξανασχοληθεί μαζί του, ενημερώνοντας πως θα τον κάνει ιππότη. Οι άνθρωποι του παλατιού έκαναν αυτοσκοπό να τερματίσουν τη σχέση της Βασίλισσας με τον Αμπντούλ και εάν δεν τα κατάφερναν, θα βεβαίωναν τους πάντες πως είναι τρελή. Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά της Βικτόρια, που κάλεσε τους δολοπλόκους ενώπιον της και ζήτησε να αποχωρήσει όποιον δεν συμφωνούσε μαζί της. Δεν έφυγε κανείς. Τότε ανακοίνωσε πως θα κάνει τον Αμπντούλ διοικητή της Βασιλικής Βικτωριανής Τάξης. Όταν αρρώστησε συνέστησε στον Αμπντούλ να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς δεν μπορούσε να τον εγγυηθεί την ασφάλεια του, μετά το θάνατο της. Εκείνος δεν έφυγε από δίπλα της έως το 1901 και το θάνατο της Βασίλισσας. Τότε ο Εδουάρδος ο VII, γιος της Βικτόρια έδιωξε τον Αμπντούλ από το παλάτι, έκαψε ό,τι του είχε δώσει η Βασίλισσα (σε δώρα και έγγραφα) και τον έστειλε στην Ινδία, όπου πέθανε οκτώ χρόνια μετά.

Fast forward στο 1999, μετά την επίσκεψη του σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών της Σκωτίας ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε πει πως είδε ένα ακατάστατο κουτί με διακόπτες ασφαλείας “που έδειχνε σαν να το είχε τοποθετήσει Ινδός”. Έσπευσε να διορθώσει, λέγοντας “εννοούσα καουμπόι”.

Ο Φίλιππος γενικά, έχει πει διάφορα που προσβάλουν όλα τα ζωντανά όντα -όχι μόνο τους ανθρώπους. H ιστορική λίστα περιλαμβάνει αναρίθμητες αναφορές, όπως μπορείτε να δείτε στη Mirror. Aς δούμε δέκα παραδείγματα.

✘ Το 1965, σε project διάσωσης τρυγονιών είχε πει “οι γάτες σκοτώνουν περισσότερα πουλιά από ό,τι οι άνθρωποι. Γιατί δεν κάνετε για σλόγκαν το ‘σκοτώστε μια γάτα και σώστε ένα πουλί;”.

✘ Το 1967 σε δηλώσεις του για τη Ρωσία εξήγησε πως “μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε αυτήν τη χώρα -μολονότι οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια”.

✘ Το 1981, εν μέσω ύφεσης δήλωσε “πριν λίγα χρόνια όλοι έλεγαν πως χρειάζονται χρόνο για ξεκούραση, γιατί δούλευαν πάρα πολύ. Τώρα όλοι έχουν χρόνο για ξεκούραση και παραπονιούνται που δεν έχουν δουλειές. Οι άνθρωποι δεν φαίνονται να αποφασίζουν τι θέλουν”.

✘ Το 1987 είπε σε γυναίκα δικηγόρο πως “νόμισα πως είναι ενάντια στο νόμο να ασκεί δικηγορία”.

✘ Το 1991, σε ομιλία του για τη βράβευση του από την Ταϊλάνδη είχε πει “η χώρα σας είναι ένα από τα πιο γνωστά κέντρα εμπορίου ειδών υπό εξαφάνιση”.

✘ Το 1997 απευθύνθηκε στον καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ με τη λέξη “Reichskanzler”, τίτλο του Χίτλερ.

✘ Το 2001 σε ερώτηση για το πόσο δύσκολο είναι να γίνεις πλούσιος στη Βρετανία, είχε πει “και τι έχετε να πείτε για τον Τομ Τζόουνς; Έβγαλε εκατομμύρια και είναι άθλιος τραγουδιστής”.

✘ Tο 2003 όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Νιγηρίας του είπε “δείχνεις σαν να είσαι έτοιμος για ύπνο”. Ο Πρόεδρος φορούσε την εθνική ενδυμασία.

✘ Το 2014 ρώτησε εκπατρισμένους από το Άμπου Ντάμπι “προσπαθείτε να ξεφύγετε από κάτι;”.

Πίσω στη βασιλική οικογένεια, στο σύνολο της, το 2020 όταν ήταν σε εξέλιξη το κίνημα ‘Black Lives Matter’, ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν εκφραστεί δημοσίως, για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ήταν οι μόνοι από το Μπάκιγχαμ που τοποθετήθηκαν. Kατόπιν τούτων, μάλλον δεν ήταν ακριβώς έκπληξη όσα κατήγγειλε η Μαρκλ.

Η ναζιστική σκιά

Ανέκαθεν υπήρχε μια σκιά πάνω από τη βασιλική οικογένεια και σε ό,τι αφορά τους Ναζί, με τον πρώτο κύκλο του ‘Crown’ να παρέχει σχετικά στοιχεία για τη φιλικά διακείμενη συμπεριφορά των μεν στους δε. Το SBS ερεύνησε και δημιούργησε και ειδικό ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘Spying on the Royals’. Όπως επιβεβαίωσε και το FBI, ο θείος της Ελισσάβετ που εγκατέλειψε το θρόνο για να είναι με τη -διαζευγμένη Αμερικανίδα- γυναίκα της ζωής του (δεν συνδυάζονταν αυτά) είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί ώστε να του αποσπούν πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να καταστρέψουν τις προσπάθειες των συμμάχων, στον πόλεμο.

Ο Εδουάρδος VII ήταν στο επίκεντρο κίνησης για την απομάκρυνση του Πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, ώστε να αναλάβει κάποιος φίλα προσκείμενος στους Ναζί. Ιστορικοί αποκάλυψαν πως ο εν λόγω δεν ήταν ο μόνος γιος του Βασιλιά Γεωργίου V που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, ώστε να δημιουργήσουν συμμαχία μεταξύ των δυο χρονών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε και ο Πρίγκιπας Γιώργος, Δούκας του Κεντ. Τέλος, υπήρχε βίντεο της Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά, ως παιδί -κατόπιν σχετικού μαθήματος που της είχε κάνει ο θείος Εδουάρδος.

Από το ρατσισμό στις εξαφανίσεις ψυχικά ασθενών μελών

Ο Ερρίκος ο IV (15/4/1367-20/3/1413) έγινε έργο τριών τμημάτων του Σέξπιρ. Έγινε Βασιλιάς πριν τα πρώτα του γενέθλια, αλλά πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες να μάχεται με ψυχικές ασθένειες, ενώ το βασίλειο του είχε χάσει εδάφη από τη Γαλλία, σε αυτό που κατέληξε στον Πόλεμο των Ρόδων (εμφύλιος της Αγγλίας, για τη διαδοχή του θρόνου -με τα ρόδα να αφορούν τους αντιμαχόμενους Οίκους δηλαδή της Υόρκης και των Λάνκαστερ). Τον καθαίρεσε ο οίκος της Υόρκης και τον εξόρισε στη Σκωτία, πριν ανακτήσει για λίγο το θρόνο και τελικά, δολοφονηθεί ένα χρόνο αργότερα (1413). Η ασθένεια του είχε ως συνέπεια την παραμόρφωση του δέρματος του, που έγιναν στόχος των επιθέσεων που δεχόταν. Έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι επρόκειτο για λέπρα ή ψωρίαση.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΙΙΙ (4/6/1738-29/1/1820) πέρασε στα βιβλία της ιστορίας ως “ο τρελός βασιλιάς που έχασε την Αμερική”. Δεν ήταν ακριβώς τρελός. Είχε γενετική διαταραχή στο αίμα (πορφυρία) που έχει ως συμπτώματα τις ενοχλήσεις και τους πόνους, μαζί με το μπλε χρώμα στα ούρα. Κάτι που ήταν αδύνατο να ξέρουν τότε. Έρευνα του St George’s University το 2013, που βασίστηκε σε χιλιάδες χειρόγραφα του Βασιλιά απέδειξε πως είχε θέμα ψυχικής υγείας. Στα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιούσε τη γλώσσα, όπως μια πρόταση 400 λέξεων, με τρία ρήματα που δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Η πολυλογία και οι περιγραφές πως ενώ έγραφε είχε αφρό στο στόμα είναι επίσης, στοιχεία, όπως και ότι είχε λάβει ένα φάρμακο βασισμένο σε γεντιανή, φυτό που έχει φύλλα χρώματος μπλε -εξ ου και το μπλε χρώμα των ούρων.

Κάθε φορά που ο ‘τρελός’ Βασιλιάς είχε κρίση, άφηνε τα καθήκοντα του και απομονωνόταν στο παλάτι Key, κοντά στο Ρίτσμοντ. Τα κενά αναλάμβανε ο γιος του, Πρίγκιπας της Ουαλίας με τον οποίον είχαν κάκιστη σχέση.

Στο έβδομο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου του βραβευμένου με χρυσή σφαίρα, Crown παρουσιάζεται η μάχη της αδελφής της αδελφής της Ελισάβετ, Μαργαρίτα με την ταυτότητα της και τη θέση που είχε στη βασιλική οικογένεια. Η μεγαλύτερη αδελφή της Βασίλισσας είχε περιγραφεί από τα media ως ‘αληθινή’, ‘ελκυστική’, ‘αστεία’, η ψυχή των πάρτι, με ελεύθερο πνεύμα και γενναιοδωρία. Της άρεσε να διασκεδάζει, κάπνιζε αρειμανίως, κουτσομπόλευε και δεν φορούσε ποτέ το ίδιο ρούχο, περισσότερες από μια φορές πριν το καθαρίσει. Το πρωινό της περιλάμβανε βότκα.

Μετά το τέλος του γάμου της με τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, γιατί είχε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη “και ήθελε να σταματήσει τον πόνο”. Όπως είχαν αυξηθεί κατακόρυφα οι κρίσεις, λόγω των θεμάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε για χρόνια είχε αποταθεί σε ψυχολόγο, κατόπιν παρότρυνσης του Πρίγκιπα Κάρολου. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν μόνιμα συγχυσμένη και απογοητευμένη. Σύμφωνα με τον βιογράφο Τεό Άρονσον συνήθισε να λέει “η ανυπακοή είναι η χαρά μου”. Από παιδί ήταν βαθιά πληγωμένη από τον τρόπο που της φερόταν η οικογένεια της -δεν ασχολείτο κανείς μαζί της.

Όταν η Μαργαρίτα έβλεπε ψυχολόγο, ανακάλυψε τι είχαν απογίνει δυο εξαδέλφες της που ήταν ψυχικά ασθενείς. Έως τότε πίστευε πως ήταν νεκρές. Έμαθε ότι ζούσαν απομονωμένες σε ίδρυμα στο Σούρεϊ. Η Κάθριν και η Νερίσα Μπόους-Λάιον, κόρες του μεγαλύτερου αδελφού της Βασιλομήτωρος είχαν αναπτύξει διαταραχές που κληρονόμησαν από την οικογένεια της μητέρας τους.

Το 2011 είχε προβληθεί στο Channel 4 ντοκιμαντέρ με τίτλο “οι κρυμμένες εξαδέλφες της βασίλισσας’ που αποκάλυπτε την αλήθεια για την Κάθριν -γεννήθηκε το 1926 και πέθανε το 2014- και τη Νερίσα -γεννήθηκε το 1919 και πέθανε το 1986. Οι ταφόπλακες είχαν ένα πλαστικό καρτελάκι με το όνομα τους και έναν σειριακό αριθμό. Προφανώς ο ενταφιασμός δεν έγινε σε κάποιο από τα σημεία που προορίζονται για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα που είχε γίνει, μετά το θάνατο της Νερίσα (στα ιατρικά αρχεία είχε καταγραφεί ως ‘ηλίθια που κάνει ακατανόητους θορύβους όλη την ώρα’), στο άσυλο όπου εισήχθησαν οι αδελφές όταν η Νερίσα ήταν 15 και η Κάθριν 22 (το Royal Earswood που ήταν το πρώτο άσυλο της χώρας, για ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες -έκλεισε το 1997) δεν είχαν τίποτα στην ιδιοκτησία τους και ντύνονταν με ρούχα από την κοινόχρηστη γκαρνταρόμπα. Εκτός και αν είχαν επίσκεψη. Τότε τους επιτρεπόταν να βάλουν τα δικά τους ρούχα. Οι αδελφές δεν είχαν έναν επισκέπτη, από το ’60.

Όπως κατέθεσε στη Daily Mail μια εκ των νοσοκόμων τους “υποκλίνονταν κάθε φορά που έβλεπαν τη Βασίλισσα ή τη μητέρα της στην τηλεόραση. Ήταν πολύ λυπηρό το θέαμα. Ήταν δυο αξιαγάπητες αδελφές, που συμπεριφέρονταν σαν άτακτα μικρά παιδιά. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν, μόνο ‘έβγαζαν’ κάτι ήχους. Αν τις μάθαινες, καταλάβαινες τι ήθελαν να πουν. Τη σήμερον εποχή θα λάμβαναν λογοθεραπεία και θα επικοινωνούσαν καλύτερα. Καταλάβαιναν πολλά περισσότερα από όσα πίστευαν οι περισσότεροι”. Το πρόβλημα που είχαν οι αδελφές και εξαφανίστηκαν από τη βασιλική οικογένεια ήταν η μαθησιακή αναπηρία. “Εκείνη την εποχή πίστευαν πως ένα παιδί με διανοητική αναπηρία θεωρείται απειλή για την κοινωνία και συνδέεται με την αποτυχημένη αναπαραγωγή, την ακολασία και το έγκλημα, χαρακτηριστικά της κατώτερης τάξης -πράγματα που μετά υιοθέτησαν οι Ναζί με την ευγονική. Αν λοιπόν, είχες παιδί με μαθησιακή δυσκολία κάτι πήγαινε λάθος στην οικογένεια”, εξήγησε ο καθηγητής ιστορίας μαθησιακών δυσκολιών, Γιαν Ουάλμσλι.

Η κατάσταση των εξαδέλφων της Ελισάβετ μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική θέση και τις προοπτικές γάμου όλων των άλλων παιδιών της οικογενείας. Παρεμπιπτόντως, η Κάθριν και η Νερίσα είχαν μια ακόμα αδελφή “που ήταν απολύτως υγιής”. Η Άννα έγινε πριγκίπισσα της Δανίας μέσω του δεύτερου γάμου της.

H πιο πρόσφατη περίπτωση ανθρώπου με θέματα ψυχικής υγείας που ζούσε εντός του Παλατιού και δεν αναζήτησε βοήθεια, για να μη ‘χαλάσει’ το προφίλ της μοναρχίας ήταν αυτή της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, στην οποία αναφέρθηκε και ο γιος της, Χάρι όπως εξηγούσε τους λόγους που εγκατέλειψε τους τίτλους και το Μπάκιγχαμ. Έκανε ξεκάθαρο πως δεν ήθελε να επαναληφθεί η ιστορία και να ζήσει η γυναίκα του ό,τι έζησε η μητέρα του.

Ο Πρίγκιπας Χάρι, όταν ήταν 4 χρόνων (1998) με τη μητέρα του Λαίδη Νταϊάνα. Στα 36 ομολόγησε πως αυτό που συνέβη στη Lady D ήταν ο λόγος που έφυγε από το Μπάκινγκχαμ. @2021 Steve Holland/Associated Press

Οι New York Times έκαναν ένα παραλληλισμό των δυο γυναικών της ζωής του Χάρι, που ήταν εκείνος ο οποίος επικαλέστηκε τη μητέρα του στη συνέντευξη της Κυριακής 7/3.

✔ Ξεκίνησαν από το γεγονός ότι και οι δύο παντρεύτηκαν και μπήκαν σε μια οικογένεια που δεν κατανοούσε τις δυσκολίες προσαρμογής στο πρωτόκολλο και τις βασιλικές συνήθειες. Τουναντίον, απαιτούσε να γίνει, χωρίς παράπονα ή παρατυπίες.

✔ Kαι οι δύο εμφάνισαν δυσκολίες (είτε από απροθυμία, είτε από ανικανότητα) να ενταχθούν. Και στις δυο περιπτώσεις το Παλάτι δεν τις προστάτεψε γενικά ή ειδικότερα σε ό,τι αφορούσε την κριτική που τους ασκούσαν τα media (τις χαρακτήριζαν απαιτητικές, νευρικές και τόνιζαν πως δίνουν δικαιώματα).

✔ Και η Νταϊάνα, αλλά και η Μέγκαν έγιναν στόχος από τα tabloids που τις κατηγόρησαν πως αποζητούσαν την προσοχή. Το χρώμα του δέρματος τους έπαιξε ένα μικρό ρόλο ως προς τη χειρότερη μεταχείριση της οποίας έτυχε η Μέγκαν. Το ‘worst of’ της Νταϊάνα ήταν η διάλυση του γάμου της, τη στιγμή που ο Χάρι στήριξε απόλυτα την σύντροφο του.

✔ Η Νταϊάνα ήταν 20, αφελής και ζούσε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όταν γνώρισε τον Κάρολο και παντρεύτηκαν. Η Μέγκαν ήταν 36, κοσμική, διαζευγμένη, Αμερικανίδα και ηθοποιός όταν έκανε σχέση με τον Χάρι.

✔ Στην κουλτούρα της Νταϊάνα άνηκε η συστολή, ο σεβασμός στην παράδοση. Αυτό δεν ίσχυε για τη Μέγκαν που έμαθε από μικρή πως όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι ανάγκη, τη ζητάς. Επίσης, συζητάς πώς νιώθεις και προτείνεις πώς μπορείς να νιώσεις καλύτερα.

✔ Η Νταϊάνα είχε ‘σπάσει’ τα δεσμά το 1995, όταν είπε σε συνέντευξη της στο BBC πως “ήταν καταδικασμένος ο γάμος μας με τον Κάρολο, γιατί υπήρχαν τρεις άνθρωποι σε αυτόν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα