Το φιλοκουρδικό κόμμα αναστέλλει τη συμμετοχή του στην τουρκική βουλή

default image

Το HDP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στο κοινοβούλιο μετά τις συλλήψεις των επικεφαλής και βουλευτών του

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες», μετά τη σύλληψη των επικεφαλής του καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του από τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες

«Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες μετά από όλα όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του HDP στην ανακοίνωση που διάβασε μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Μπιλγκέν εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι το HDP δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και ότι οι βουλευτές του δεν θα παραιτηθούν, όμως δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή τους συμπροέδρους του HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, καθώς και δέκα βουλευτές του κόμματος στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για την τρομοκρατία.

Εξάλλου το Σάββατο συνελήφθησαν ακόμη εννέα αξιωματούχοι του κόμματος. Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης. Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα σε Παρίσι, Κολωνία, αλλά και  Αθήνα.

Επί χρόνια, σας ζητούσαμε να πείτε ότι τάσσεστε κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν ακούγατε…

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), οι ηγέτες του οποίου συνελήφθησαν την Παρασκευή, χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, προεοδοποιώντας πως όποιος βλάπτει το έθνος θα πληρώσει το τίμημα.

“Επί χρόνια, σας ζητούσαμε να πείτε ότι τάσσεστε κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν ακούγατε… Επί χρόνια, έδιναν τα χρήματα που στέλναμε για τους δήμους στους τρομοκράτες” είπε ο Γιλντιρίμ σε μια ομιλία που που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

“Όποιος βλάπτει αυτό το έθνος θα το πληρώσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όχι μόνο εκείνοι που βάζουν βόμβες και πυρπολούν αλλά και εκείνοι που στηρίζουν την τρομοκρατία”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το κόμμα.

Νωρίτερα, το HDP ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει μερικώς τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, μετά τη σύλληψη των ηγετών του, του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντεγά. Ο Γιλντιρίμ ωστόσο κατηγόρησε τους βουλευτές ότι θα προδώσουν τον λαο αν αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα