Το φλερτ Τραμπ – Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στη Συρία

Το φλερτ Τραμπ – Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στη Συρία

Επαφές με Ρώσους αξιωματικούς πριν την ανάληψη εξουσίας, δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και ανακοινώσεις της ρωσικής αεροπορίας για κοινές επιχειρήσεις στη Συρία, εντείνουν τις φήμες για "σύμπλευση" Τραμπ - Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “ανοιχτές” στην ιδέα να διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη Ρωσία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Η δήλωση αυτή έρχεται παράλληλα με την αποκάλυψη αμερικανικών ΜΜΕ, πως σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σπεύδει να ανακοινώσει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Isis στο Χαλέπι, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται παρόλα αυτά από το αμερικανικό στρατόπεδο.

“Αν υπάρχει μια δυνατότητα να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα, είτε αυτή είναι η Ρωσία είτε κάποια άλλη, και αν έχουμε εθνικό συμφέρον στο θέμα αυτό, τόσο ασφαλώς θα το κάνουμε” είπε ο Σον Σπάισερ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επαφές Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου

Την ίδια ώρα, το CNN μεταδίδει πως ο σύμβουλος του νέου προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικ Φιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κισλγιάκ, μέσα στο Δεκέμβριο. Τις δύο τηλεφωνικές κλήσεις επιβεβαιώνει το τμήμα παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών, που παρακολουθούσε από κοντά Ρώσους αξιωματικούς για το θέμα της υποκλοπής αρχείων του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο ίδιος ο Σπάισερ, αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε πως τα τηλεφωνήματα όντως συνέβησαν, όμως σε αυτά συζητήθηκαν τέσσερα και μόνο ζητήματα: Ο προγραμματισμός μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, η ανταλλαγή ευχών εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και προκειμένου να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου για την αεροπορική τραγωδία του Τουπόλεφ. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως συζητήθηκε μια Σύνοδος για τον πόλεμο της Συρίας, αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος.

Το Κρεμλίνο αναγγέλλει κοινές επιχειρήσεις στη Συρία

Παράλληλα, το Κρεμλίνο με ανακοίνωση του αναφέρει πως για πρώτη φορά ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιθέσεις ενάντια στόχων του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που παρά ταύτα διαψεύδει ο αμερικανικός στρατός. Η ρωσική αεροπορία “έλαβε συντεταγμένες αναφορικά με τους στόχους του Isis στην περιοχή Al-Bab στο Χαλέπι, από την αμερικανική πλευρά μέσω της γραμμής ‘hotline'” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα, το υπουργείο έκανε λόγο για εξαιρετικά αποτελεσματικές κοινές αεροπορικές επιθέσεις, που δείχνουν πόσο σημαντική είναι η κοινή δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών ομάδων από τη Συρία.

Ωστόσο, ο Συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ στην περιοχή, χαρακτήρισε τις παραπάνω πληροφορίες “αναληθείς” (για την ακρίβεια χρησιμοποίησε τον όρο rubbish), σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press.

Επαφές Τραμπ με αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συζήτησε το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Αιγύπτου σε αυτό το μέτωπο, γνωστοποίησε το γραφείο του Σίσι σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Σίσι ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στηρίξει την χώρα του, επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του Σίσι, ο Αλάα Γιούσεφ.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ότι ανυπομονεί για την επίσκεψη του πρόεδρου (της Αιγύπτου) στην Ουάσιγκτον, η οποία οργανώνεται διά της διπλωματικής οδού» υπογραμμίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα