Το Λονδίνο καταπολεμά την εγκληματικότητα με τη μέθοδο “πόρτα – πόρτα”

Το Λονδίνο καταπολεμά την εγκληματικότητα με τη μέθοδο “πόρτα –  πόρτα”
Αστυνομικοί του Λονδίνου AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Οι αρχές του Λονδίνου δίνουν σε μέλη συμμοριών, παραβάτες και επίδοξους εγκληματίες την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Αστυνομικοί πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού της επιστροφής στην κανονικότητα και της σταδιακής άρσης των μέτρων, το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα στην μείωση της εγκληματικότητας, θέλοντας να αποφύγει την επιστροφή στα υψηλά επίπεδα της προ-κορονοϊού εποχής.

Η μείωση της εγκληματικότητας στην περίοδο του “lockdown” έχει αυξήσει τις προσδοκίες αλλά και την αυστηρότητα των αρχών, με την αστυνομία του Λονδίνου να είναι αποφασισμένη να περιορίσει με κάθε τρόπο τα φαινόμενα βίας και να ανακόψει την οποιαδήποτε προσπάθεια συμμοριών και κακοποιών στοιχείων να επιστρέψουν στη δική τους “κανονικότητα”.

Πριν, ωστόσο, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας φτάσει στην ακραία της εφαρμογή και πριν την επίταξη και επιστράτευση εκατοντάδων αστυνομικών με στόχο την καταστολή των βίαιων και εγκληματικών φαινομένων, σύμφωνα με την “Independent” οι αρχές του Λονδίνου χρησιμοποιούν μία περισσότερο κοινωνική -έστω και μεταβατική- μέθοδο.

Στόχος είναι να δώσουν σε μέλη συμμοριών, επίδοξους εγκληματίες και έκνομους πολίτες που έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν την ευκαιρία για μία δεύτερη ζωή. Έτσι, αστυνομικοί επισκέπτονται και θα επισκέπτονται τα σπίτια 1.000 και πλέον καταγεγραμμένων επικίνδυνων πολιτών προκειμένου να τους μιλήσουν και να τους πείσουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, δίνοντάς τους έτσι μία δεύτερη ευκαιρία. Οι αρχές έχουν εντοπίσει 1.000 τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα η επίσκεψη στα σπίτια τους θα γίνει δύο φορές.

Οι αστυνομικοί θα επιδιώξουν να μιλήσουν μαζί τους και θα τους παραθέσουν πληθώρα επιχειρημάτων και λόγων για να ακολουθήσουν τα βήματα των νομοταγών συμπολιτών τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια που θα τους δημιουργούσε νέα μπλεξίματα με τον νόμο.

Άλλωστε, όπως είπε και ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου: “Δικαιούνται μία δεύτερη ευκαιρία. Το μήνυμα είναι απλό. Πάρτε τη. Αν όχι, θα υπάρξουν αυστηρές συνέπειες”.

Την ίδια ώρα, οι αρχές διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε πολλές περιοχές και δη στις πιο επικίνδυνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί 444 μαχαίρια, 322 άλλα βίαια αντικείμενα και 106 όπλα. Παράλληλα, έχουν γίνει άλλες 2.478 κατασχέσεις, μεταξύ αυτών και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα