To NEWS 24/7 στην Ουκρανία: Η προετοιμασία των κατοίκων του Λβιβ για την άφιξη των Ρώσων

To NEWS 24/7 στην Ουκρανία: Η προετοιμασία των κατοίκων του Λβιβ για την άφιξη των Ρώσων
Το ένα κτίριο του Πανεπιστημίου του Λβιβ έχει μετατραπεί σε χώρος κατασκευής καμουφλάζ, για άρματα μάχης και καταφύγια. NEWS 24/7

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ | Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Λβιβ, όπου πολίτες όλων των ηλικιών μετέχουν στη δημιουργία καμουφλάζ για τανκς και καταφύγια. Το δεύτερο κτίριο έχει γίνει προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

Tο Λβιβ δεν έχει δεχθεί πυρά. Ακόμα. Η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας (και έκτη μεγαλύτερη της χώρας) ζει σε ρυθμούς προετοιμασίας για την εμφάνιση των Ρώσων, με όλους τους πολίτες να μετέχουν στη διαδικασία αμυντικής προετοιμασίας του εκ των κύριων πολιτιστικών κέντρων του έθνους

Εξασφαλίσαμε την είσοδο μας στο Lviv University, ένα από τα πιο παλιά πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης. Το ένα κτίριο έχει ‘αφιερωθεί’ στη μάχη για την επιβίωση. Όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί, άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν αφοσιωθεί στη δημιουργία καμουφλάζ (από ‘δέσιμο’ σκοινιών) για να καλυφθούν τα άρματα μάχης και τα καταφύγια που υπάρχουν σε όλη την πόλη.

Δεν υπάρχει κάτοικος του Λβιβ που να μην παίρνει μέρος στην προετοιμασία της πόλης για ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων. Μάνος Φραγκιουδάκης

Το δεύτερο κτίριο του πανεπιστημίου έχει γίνει προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων από άλλες πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί ή δέχονται επίθεση διαρκείας. Σε διάφορα σημεία της πόλης, υπάρχουν κρυφοί χώροι στους οποίους κατασκευάζονται μολότοφ, μέρος των οποίων αποστέλλεται στο Κίεβο, ενώ άλλο μένει στο Λβιβ για την ώρα της κρίσης. Στην πόλη υπάρχει και χώρος εκπαίδευσης νέων ανδρών στα όπλα, δηλαδή εκείνων που δεν είχαν τη δυνατότητα να μάθουν να τα χειρίζονται. Θυμίζουμε ότι όλοι οι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 60 χρόνων έχουν επιστρατευτεί.

Η γενικότερη εικόνα είναι αυτή μιας πόλης που προετοιμάζεται για τον πόλεμο.

Στο Λβιβ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί, ενώ για δυο ημέρες δεν έχουν ηχήσει οι σειρήνες, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ήταν περισσότεροι από 1.8 εκατομμύριο οι άνθρωποι που έγιναν πρόσφυγες, μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι εικόνες από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης (όπου καταφθάνουν όσοι βρίσκουν μια θέση σε συρμούς ή λεωφορεία από το Κίεβο και το Χάρκοβο, πριν αναζητήσουν άλλα μέσα για τα σύνορα με την Πολωνία ή τη Ρουμανία) μεταδίδουν την απελπισία των ανθρώπων που εν μια νυκτί εγκατέλειψαν ό,τι ήξεραν ως σπίτι. Η αναμονή κρατά μέρες ολόκληρες -έως και 3 εικοσιτετράωρα-, έως ότου βρεθεί λίγος χώρος σε βαγόνι ή λεωφορείο. Δεν υπάρχουν εισιτήρια, αλλά δεν υπάρχουν και επαρκείς θέσεις, οπότε προλαβαίνει ο πιο γρήγορος. Κάτι που αφήνει ευπαθείς ομάδες και αναπήρους σε δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα