Το Νταχάου μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Το Νταχάου μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Μέρος του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης αιχμαλώτων πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία, αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Ένα παράρτημα του πρώην στρατοπέδου εξόντωσης Νταχάου, στη νοτιοανατολική Γερμανία, μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας για άστεγους και πρόσφυγες, ανακοίνωσαν σήμερα ο δήμαρχος και ένας από τους ενοίκους του.

"Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς" εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Φλόριαν Χάρτμαν, ο δήμαρχος της πόλης των 41.000 κατοίκων που βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του Μονάχου και φιλοξενεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933.

Η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης

Σύμφωνα με τον Χάρτμαν, ο παλιός, χορταριασμένος κήπος, που αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος του στρατοπέδου, στεγάζει σήμερα περίπου 50 άστεγους οι οποίοι "ήταν αδύνατον να βρουν κατάλυμα στην αγορά".

"Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας", πρόσθεσε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης. Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία προσφύγων μεταξύ των ενοίκων του Νταχάου, σε μια περίοδο που η Γερμανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα, ο Χάρτμαν διευκρίνισε ότι εκεί μένουν "Γερμανοί ή αλλοδαποί".

"Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρώην πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι", επιβεβαίωσε ένας 40χρονος ένοικος του Νταχάου που ζει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια αλλά πρόσφατα έχασε το σπίτι του.

Λόγω του στεγαστικού προβλήματος στη Γερμανία, το οποίο επιτείνεται από την άφιξη των προσφύγων, στις αρχές της χρονιάς είχε προταθεί να μετατραπούν σε κοιτώνες και ορισμένα κτίρια του στρατοπέδου του Μπούχενβαλτ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα επικρίσεων.

Το πρότυπο οργάνωσης των στρατοπέδων θανάτου του Χίτλερ

Το Νταχάου μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Το Νταχάου εγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Υπήρξε το "μοντέλο" πάνω στο οποίο βασίστηκε η οργάνωση και άλλων στρατοπέδων θανάτου των Ναζί, από την Τρεμπλίνκα μέχρι το Μπούχενβαλτ, και στη σιδερένια πύλη του φέρει το διαβόητο σύνθημα "Arbeit macht frei" ("Η δουλειά απελευθερώνει"). Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες κρατήθηκαν στο Νταχάου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι 43.000 από αυτούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Το Νταχάου απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις 29 Απριλίου 1945.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network