Το οθωμανικό παρελθόν θυμήθηκε ο Ερντογάν: Θα πολεμήσουμε τους εχθρούς μας στο εξωτερικό

default image

"Η Τουρκία δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της" διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη "πύρινη" ομιλία του

Μετά τον αποκλεισμό των τουρκικών δυνάμεων από την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και τις εδαφικές κατακτήσεις των Κούρδων στη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Τουρκία “δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της” αλλά μπορεί να δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς.

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν έδωσε μια εικόνα της χώρας, περιορισμένης από ξένες δυνάμεις που “στοχεύουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την οθωμανική και σελτζουκική ιστορία μας”, όταν οι πρόγονοι της Τουρκίας κυριαρχούσαν από την κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή.

“Από τώρα και στο εξής δεν θα περιμένουμε τα προβλήματα να χτυπήσουν την πόρτα μας, δεν θα περιμένουμε έως ότου το σπαθί στραφεί εναντίον μας, δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν», δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων μουχτάρηδων, τοπικών διοικητών προσκείμενων στην κυβέρνηση.

“Όποιοι υποστηρίζουν την διχαστική τρομοκρατική οργάνωση, θα τους εκριζώσουμε», τόνισε, αναφερόμενος στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που εδώ και 30 χρόνια μάχονται κατά της Τουρκίας, εξαπολύοντας τις επιθέσεις τους από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

“Αφήστε τους να πάνε οπουδήποτε έως ότου τους βρούμε και τους εξοντώσουμε. Το λέω αυτό πολύ καθαρά: Δεν θα μπορούν να βρουν ειρήνη σε κανένα μέρος στο εξωτερικό”.

Ο Τούρκος πρόεδρος ολοένα και ανεβάζει τους τόνους στις ομιλίες του τις τελευταίες μέρες, αντιδρώντας στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη και για τη στήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπο με το Ιράκ για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, καθώς για το το ποιος πρέπει να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στην σουνιτική μουσουλμανική πόλη, η οποία υπήρξε κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θεωρείται από την Τουρκία ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε, επίσης, για αιματοχυσία αν ο ιρακινός στρατός στηριχτεί σε σιίτες μαχητές και υποστήριξε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ για ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Μοσούλη με τουρκικά μαχητικά. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι είναι απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης ποιοι συμμετέχουν στην εκστρατεία.

“Πίστευαν ότι μπορούσαν να μας αποκλείσουν από την Μοσούλη με το να μας εκνευρίσουν με το PKK και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)…Πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις με τα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ότι τα όπλα των τρομοκρατών θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα στα χέρια τους», προειδοποίησε.

“Είστε ξένοι εδώ”

Η Άγκυρα έχει μια ολοένα και αυξανόμενη αίσθηση ότι δεν έχει την δύναμη να ελέγξει τα γεγονότα που διαδραματίζονται κατά μήκος των συνόρων της, καθώς ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και όχι στην απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την πρωταρχική αιτία του συριακού πολέμου κατά την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στην Συρία, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί χρήσιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Η Τουρκία, ωστόσο, τους θεωρεί εχθρούς και επέκταση του PKK.

«Γνωρίζουμε αυτές τις υποθέσεις σε αυτή την περιοχή. Είστε ξένοι σε αυτά τα μέρη. Δεν ξέρετε», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Τρίτη με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Τρίτης για απομάκρυνση από το Χαλέπι του Μετώπου Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Προειδοποιώ τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την φανατική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ που σκοτώνει τον ίδιο της το λαό: Βρίσκεστε σε λάθος πορεία. Η φωτιά που προσπαθείτε να ανάψετε θα κάψει περισσότερο εσάς παρά εμάς», τόνισε.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τον ρόλο που οποιοσδήποτε σχεδίασε για μας με αυτή την έννοια. Έχουμε ξεκινήσει να καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα