Το Πεκίνο “χαιρετίζει τη συμφωνία” μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

default image

Η Κίνα "χαιρετίζει τη συμφωνία" της Γενεύης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα συριακά χημικά όπλα, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι

“Η Κίνα χαιρετίζει την συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία”, δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προσθέτοντας ότι η συμφωνία “θα κατευνάσει τις εντάσεις στη Συρία και επιτρέπει να ανοίξουν οι προοπτικές για τη διευθέτηση του θέματος της Συρίας με ειρηνικά μέσα”.

Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια η Κίνα, όπως και η Ρωσία, αντιτάχθηκε στις διεθνείς εκκλήσεις για την αύξηση των πιέσεων επί του καθεστώτος Ασαντ, ασκώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Πεκίνο, υπενθύμισε ότι η ρωσικο-αμερικανική συμφωνία που προβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου συνιστά “σημαντική πρόοδο”. “Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που πρέπει να εξεταστούν στη βάση αυτής της συμφωνίας-πλαίσιο, πρέπει να υπάρξει πρόοδος”, επισήμανε.

Η συμφωνία δίνει μια εβδομάδα στη Δαμασκό για να παρουσιάσει τον κατάλογο με τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και ορίζει ως στόχο την καταστροφή τους έως τα μέσα του 2014. Προβλέπει επίσης την υιοθέτηση απόφασης του ΟΗΕ που να αναφέρει το κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία θα επιτρέψει την προσφυγή στη στρατιωτική βία αν το συριακό καθεστώς δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις του.

Ωστόσο “η Γαλλία θα λάβει υπόψη την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα για τη σφαγή στη Δαμασκό για να λάβει τη θέση της” επί της συμφωνίας αυτής, είχε δηλώσει χθες ο γάλλος υπουργός.

Ο Φαμπιούς και οι ομόλογοί του των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στο Παρίσι για να συζητήσουν όρους της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα για να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του πριν επιστρέψει την ίδια ημέρα στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα