Το τρίγωνο ΗΠΑ – Άγκυρα – Ρωσία με φόντο το Ιράν

Το τρίγωνο ΗΠΑ – Άγκυρα – Ρωσία με φόντο το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Οι νέες πολιτικές εξελίξεις θα δείξουν αν ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει κι άλλο το σχοινί με τις ΗΠΑ, ή να το χαλαρώσει.

Διεθνή ΜΜΕ έγραψαν ότι με τη  συμφωνία Μόσχας – Άγκυρας για την Ινλτίμπ ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στην Άγκυρα χρόνο, γιατί είναι βέβαιος πως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ θα επιδεινωθούν.

Σύμφωνα με το Militaire.gr αυτή η επιδείνωση φαίνεται ότι έρχεται σύντομα και δεν έχει να κάνει μόνο με την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Η εξέλιξη αυτού του θέματος βέβαια θα δείξει αν ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει κι άλλο το σχοινί με τις ΗΠΑ, ή να το χαλαρώσει. Στις 12 Οκτωβρίου ο Μπράνσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η Ουάσινγκτον -λένε οι πληροφορίες- έχει στείλει τελεσίγραφο στον Ερντογάν: ή θα απελευθερώσει τον Μπράνσον ή ο Τραμπ θα υπογράψει νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας! Ποια θα ‘ναι η αντίδραση του Ερντογάν; Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν ο Ερντογάν επιλέξει να σκληρύνει τη στάση του και να οδηγήσει τον Μπράνσον ξανά πίσω στη φυλακή! Είναι τόσο σίγουρος ο Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ανεχθούν τα πάντα καθοδηγούμενες από το δόγμα που θέλει την Τουρκία πάση θυσία στο δυτικό άρμα;

Δεν είναι όμως ο Μπράνσον το κεντρικό ζήτημα της διαμάχης. Ακόμη κι αν ο Ερντογάν δεν επαληθεύσει τις πληροφορίες και τον απελευθερώσει, υπάρχει μια σειρά άλλων ζητημάτων που η Ουάσινγκτον δύσκολα μπορεί να παραβλέψει.

Πρώτα απ’ όλα η περιφρόνηση του Τούρκου προέδρου στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ο Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει ενέργεια από το Ιράν, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις σ΄ όσες χώρες αγνοούν τις προειδοποιήσεις της.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πώς μπορώ να θερμαίνω τα σπίτια των ανθρώπων μου αν σταματήσουμε να αγοράζουμε το φυσικό αέριο του Ιράν» δήλωσε.

Χθες ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με τη Ρωσία. Κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν. Η υπόθεση των S-400 “καίει” κι απ’ ότι φαίνεται δεν είναι η μοναδική αμυντική συνεργασία που συζητά η Άγκυρα με τη Μόσχα.

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει ξανά τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τους Κούρδους του YPG και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον αναξιόπιστη.

“Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν την Τουρκία, ακόμη και πόλεμο”, έχει πει ο Σάββας Καλεντερίδης σε συνέντευξή του στο Militaire.gr. Πρέπει όμως κάτι να κάνει και ο Ερντογάν, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμά ότι απέναντί του έχει έναν πρόεδρο που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο απρόβλεπτος και από τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Η Μάχη της Μόσχας! Ένας “Τυφώνας” που κατάπιε τους Γερμανούς ναζί
Αυτό είναι το νέο UAV των Ρώσων
Ομιλία χαστούκι για τους απόντες από παντού Ευρωπαίους από τον Σενέρ Λεβέντ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα