Τόπος βασανιστηρίων μία από τις μεγαλύτερες ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο

Διαβάζεται σε 5'
Τόπος βασανιστηρίων μία από τις μεγαλύτερες ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο
(AP Photo/Carley Petesch, file)

Πρώην μέλη μίας από τις μεγαλύτερες ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο κατήγγειλαν τη βάναυση κακοποίησή τους από τον ιδρυτή της και διάσημο ιεροκήρυκα, T.B. Joshua. Αποκαλυπτική έρευνα του BBC.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στους κόλπους της ευαγγελικής εκκλησίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή (7/1), καθώς, ο ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες χριστιανικές ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο καταγγέλλεται ως ένοχος για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, παράνομων αμβλώσεων και βασανιστηρίων.

Ο λόγος για τον T.B Joshua, ιδρυτή της “Εκκλησίας της Συναγωγής όλων των Εθνών” (Synagogue Church of all Nations – SCOAN) στο Λάγος της Νιγηρίας, ιεροκήρυκα και τηλεευαγγελιστή, με μεγάλη απήχηση παγκοσμίως. Ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από 6 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook ενώ το κανάλι του στο Youtube, το “Emmanuel TV” μετρούσε πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές και θεωρούταν το κορυφαίο χριστιανικό κανάλι της πλατφόρμας.

Πολλοί τον είχαν περιγράψει ως “η Όπρα των Ευαγγελιστών”.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 2021, βρίσκεται κατηγορούμενος για δεκάδες υποθέσεις κακοποίησης και βασανιστηρίων, μετά από διετή έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του BBC, η οποία συνομιλώντας με αρκετά πρώην μέλη της εκκλησίας, αποκάλυψε:

  • Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, από τον T.B. Joshua εντός του κτιρίου της εκκλησίας (SCOAN)
  • Δεκάδες καταγγελίες γυναικών για εξαναγκαστικές αμβλώσεις, κυρίως μετά την σεξουαλική κακοποίησή τους από τον T.B. Joshua
  • Δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, όπως μαστίγωμα με ηλεκτρικά καλώδια
  • Δεκάδες καταγγελίες κατά των “θαυματουργών θεραπειών” διαφόρων ασθενειών, που κήρυττε ότι παρέχει ο T.B Joshua

Τα παραπάνω περιστατικά υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν σε διάστημα περίπου 20 ετών.

Από την πλευρά της η “Εκκλησία της Συναγωγής όλων των Εθνών” (SCOAN) δεν απάντησε στα ευρήματα της έρευνας του BBC, σχολιάζοντας, όμως, που ανάλογες κατηγορίες που εκφράστηκαν στο παρελθόν ήταν αβάσιμες.

“Ήμασταν στην κόλαση”

Η Ρέι ήταν μόλις 21 ετών όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον και να αφοσιωθεί στη SCOAN. Για 12 ολόκληρα χρόνια έζησε εντός του λαβυρινθώδους κτιρίου της εκκλησίας ως μία από τις “μαθήτριες” του Joshua.

Όλοι νομίζαμε ότι ήμασταν στον παράδεισο, αλλά ήμασταν στην κόλαση. Και στην κόλαση συμβαίνουν τρομερά πράγματα”, δήλωσε, μιλώντας στο BBC.

Η Ρέι κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον T.B. Joshua και υποβλήθηκε σε ένα είδος απομόνωσης για δύο χρόνια. Η κακοποίηση ήταν τόσο σοβαρή, που, όπως ισχυρίστηκε, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πολλές φορές.

Η ίδια, όπως και αρκετοί ακόμη πρώην “μαθητές” του Joshua συνέκριναν τη μαθητεία τους στην εν λόγω εκκλησία με το να είναι μέλη μιας επικίνδυνης σέκτας.

O Τ.Β. Joshua κατά τη διάρκεια λειτουργίας (φωτο αρχείου) (AP Photo/Carley Petesch, file)

Η Τζέσικα, από τη Ναμίμπια, δήλωσε ότι η “δοκιμασία της” -για να γίνει μέλος της SCOAN- κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια. Ήταν μόλις 17 ετών όταν ο Joshua τη βίασε για πρώτη φορά ενώ στη συνέχεια υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε πέντε αμβλώσεις ενώ βρισκόταν εκεί. “Θα μπορούσε να μας είχε σκοτώσει”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο BBC.

Άλλοι συνεντευξιαζόμενοι περιέγραψαν ότι τους έγδυναν και τους ξυλοκοπούσαν με ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια αλόγων ενώ τους αρνούνταν συστηματικά τον ύπνο.

Συνολικά περισσότερα από 25 πρώην μέλη της εκκλησίας μίλησαν στο BBC, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Γκάνα, τη Ναμίμπια και τη Γερμανία, και περιέγραψαν τις φρικαλεότητες που ζούσαν εντός της SCOAN. Πολλά από τα θύματα ανέφεραν ότι ήταν στην εφηβεία τους, όταν πέρασαν την πόρτα της εκκλησίας στο Λάγος και έγιναν πιστοί ακόλουθοι του T.B. Joshua.

Οι καταγγελίες “χωρίς αντίκρισμα”

Στην έρευνα του BBC, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τη διεθνή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης Open Democracy, είναι η πρώτη φορά που πολλά πρώην στελέχη της εκκλησίας κατέθεσαν επίσημα την εμπειρία τους και τόνισαν ότι εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά έχουν φιμωθεί.

Ορισμένοι από τους μάρτυρες στη Νιγηρία ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν σωματική επίθεση, και σε μία περίπτωση μάλιστα υπήρξε και πυροβολισμός, όταν μίλησαν δημόσια κατά της κακοποίησης στη SCOAN με βίντεο που δημοσίευσαν στο YouTube.

Τον Μάρτιο του 2022, συνεργείο του BBC που επιχείρησε να καταγράψει πλάνα από το συγκρότημα της εκκλησίας στο Λάγος από τον δρόμο, δέχθηκε πυρά από την ασφάλεια του κτιρίου και κρατήθηκε για αρκετές ώρες.

Τέσσερις από τους Βρετανούς πολίτες, πρώην μέλη της εκκλησίας, που μίλησαν στο BBC δήλωσαν ότι κατήγγειλαν την κακοποίηση που υπέστησαν στις βρετανικές αρχές, αφού κατάφεραν να διαφύγουν από την εκκλησία, χωρίς, όμως, να γίνει τίποτα.

Τον Μάρτιο του 2010, ένας Βρετανός με τη σύζυγό του, επίσης πρώην ακόλουθοι του Joshua, έστειλαν email στην Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Νιγηρία, με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για την τρομακτική εμπειρία τους στη SCOAN καθώς και αποδεικτικά βίντεο. Στο μήνυμα ο άνδρας ανέφερε ότι η σύζυγός του είχε επανειλημμένα υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον Joshua και προειδοποίησε ότι υπάρχουν και άλλοι Βρετανοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν ακόμη εντός της εκκλησίας και υφίστανται βασανιστήρια.

Ωστόσο, ούτε σε αυτή την περίπτωση έγινε κάτι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε στους παραπάνω ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε στο BBC ότι “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις αναφορές εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων και της βίας κατά Βρετανών υπηκόων στο εξωτερικό”.

Σήμερα η SCOAN συνεχίζει ακμαιότατη το “έργο της”, υπό την ηγεσία της γυναίκας του Joshua, Evelyn.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα