Τώρα θέλουν διάλογο και διαπραγμάτευση με την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Αλβανίας

Τώρα θέλουν διάλογο και διαπραγμάτευση με την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Αλβανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δηλώνει πως οι δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσά τους με διάλογο και διαπραγματεύσεις

Στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι λίγα εικοσιτετράωρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τις αναφορές Ράμα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ο Αλβανός ΥΠΕΞ τόνισε πως "η Αλβανία και η Ελλάδα γνωρίζουν ότι μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας" και όχι μέσω της διπλωματίας των διακηρύξεων, ενώ επισήμανε πως "έχει μειωθεί η επικοινωνία με την Αθήνα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση".

Όσον αφορά το ζήτημα που οξύνει συνεχώς τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, τα θαλάσσια σύνορα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι "είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα".

"Μια λύση είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Είναι επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να βασιστούμε στα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Ο Μπουσάτι απάντησε και στις επικρίσεις για "ερασιτεχνική διπλωματία" που δέχεται το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επιδεινώνει συνεχώς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. "Μπορώ να πω ότι η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας είναι εποικοδομητική και χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, δυναμισμό και διατήρηση ισορροπιών", δήλωσε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα Τίρανα του "Οικονομικού Φόρουμ της Βιέννης".

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει: "δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς"!

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΥΠΕΞ για Ράμα: Η πολιτική ηγεσία της φίλης Αλβανίας διολισθαίνει καθημερινά

Προκλήσεις Ράμα για υφαλοκρηπίδα: Δεν 'παίζουμε' το εθνικό μας συμφέρον για την καλή γειτονία

SHARE: