Τουρκία και Ρωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία Μπακού – Γερεβάν

Διαβάζεται σε 2'
Αρμένιοι φεύγουν από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ
Αρμένιοι φεύγουν από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ AP Ani Abaghyan

Τόσο η Αγκυρα όσο και η Μόσχα χαιρέτισαν την είδηση για την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Η Τουρκία και η Ρωσία εξέφρασαν την Παρασκευή την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ότι θα λάβουν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, έπειτα από τρεις δεκαετίες που οι δύο χώρες συγκρούονται για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η κοινή ανακοίνωση της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν και του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού της Αρμενίας που επιβεβαιώνει την κοινή τους πρόθεση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία (…) έγινε δεκτή με ικανοποίηση», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Χαιρετίζουμε την απόφαση να υιοθετηθούν μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης και στηρίζουμε τη συνέχιση των συνομιλιών για (τη λήψη) επιπλέον μέτρων».

«Ευχόμαστε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, κάτι που θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στον νότιο Καύκασο», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία στήριξε το Μπακού στον πόλεμό του για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αντιθέτως η Ρωσία στηρίζει την Αρμενία.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου όμως ήταν Αρμένιοι. Τον Σεπτέμβριο το Μπακού ανακατέλαβε τον θύλακα έπειτα από μια επιχείρηση αστραπή. Σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε σύνολο 120.000, κατέφυγαν στην Αρμενία.

Ωστόσο χθες Πέμπτη οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» για να αμβλύνουν τη μεταξύ τους ένταση, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, την οποία έχουν ήδη χαιρετίσει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα