Τουρκία: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου

Τουρκία: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου
Το Oruc Reis AP

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες του Oruc Reis. "Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές", δήλωσε ο Καλίν.

Ανακοίνωση στην οποία αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου, εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη Navtex θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου”, ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως “το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Καλίν πρότεινε και “κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις” στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνική αντι-Navtex και απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το Σάββατο (21/11), η Άγκυρα είχε εκδώσει Navtex παρατείνοντας τις έρευνες του Oruc Reis – που ολοκληρώνονταν με βάση προηγούμενη Navtex στις 23 Νοεμβρίου – έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Η απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση της Άγκυρας ήταν άμεση. Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτήριζε “παράνομη” την τουρκική, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει την “αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή”.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην καταδίκη του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

“Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα