Βία και καταστολή στη Συρία

Βία και καταστολή στη Συρία

Τουλάχιστον 120 οι νεκροί των διαδηλώσεων της Παρασκευής και του Σαββάτου. Αφέθηκε ελεύθερος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ (Vid)

Σε τουλάχιστον 120 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Η επιτροπή αυτή καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.

Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έναντι 13 που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως, κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.

Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν και σήμερα την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας χθες στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

"Κάτω ο Μπασάρ", φώναζαν οι διαδηλωτές, προσθέτοντας "Φύγε, φύγε. Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος", σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Νάουα, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Αφέθηκε ελεύθερος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Tην ίδια στιγμή σύρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές απελευθέρωσαν τον πρόεδρο των Επιτροπών Υπεράσπισης των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία Ντανιέλ Σαούντ, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες στο σπίτι του στην Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

"Ο Ντανιέλ Σαούντ αφέθηκε σήμερα ελεύθερος", δήλωσε ο Άμαρ αλ Κουράμπι.

"Η σύλληψή του την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης δείχνει ότι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μια απάτη", προσέθεσε ο Κουράμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής της εθνικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Καταδίκη της βίας από τον Καναδά. Οδηγία της Βρετανίας

Παράλληλα η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε σήμερα την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να "δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" με όλες τις πλευρές.

Η καναδική κυβέρνηση εκφράζει την "έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδάς ζητεί από τη Δαμασκό "να δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με όλες τις πλευρές στη Συρία και να επιταχύνει την υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Τη σύσταση αυτή έκανε το βρετανικό υπουργείο επικαλούμενο τη "γρήγορη επιδείνωση" της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία.

SHARE:

24Media Network