Τουρκία: Αναφορές για “μπλόκο” στο Twitter – Ο Ερντογάν σφίγγει τον κλοιό μετά τον σεισμό

Τουρκία: Αναφορές για “μπλόκο” στο Twitter – Ο Ερντογάν σφίγγει τον κλοιό μετά τον σεισμό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/EPA/ΑΠΕ

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα τελευταία λεπτά, κάνουν λόγο για περιορισμό της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού.

Τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στον καταστροφικό σεισμό -με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να παραδέχεται λάθη- φαίνεται πως σφίγγει ο κλοιός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με αναφορές στο Twitter, οι οποίες μάλιστα αναπαράγονται και από βρετανικά δίκτυα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως έχει περιοριστεί η πρόσβαση στο εν λόγω Μέσο.

Μετά το χτύπημα του “Εγκέλαδου”, το Twitter χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προκειμένου να εντοπιστούν άνθρωποι που βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια.

Ωστόσο, κατά το διάστημα αυτό δεν έλειψαν οι παραπλανητικές καταχωρήσεις σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων την Τρίτη.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με “προκλητικές καταχωρήσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού” ισχυρίστηκε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Αναλυτές και πολιτικοί επέκριναν το “απαγορευτικό”, επισημαίνοντας ότι αποτελεί βασικό μέσο επικοινωνίας για πολλούς ανθρώπους που αναζητούν συγγενείς τους.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Twitter μέσω VPN. “Είπα στους φίλους μου στο πεδίο να χρησιμοποιήσουν VPN για το συντονισμό της συνεργασίας. Αυτό το τρελό… η κυβέρνηση διέκοψε την επικοινωνία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

“Προβοκάτορες” βλέπει ο Ερντογάν

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για προβοκάτορες και συνέστησε στον τουρκικό λαό να ενημερώνεται μόνο από τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους προβοκάτορες” ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ερντογάν, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη μέσων και την αργή αντίδραση των αρχών.

Ο νόμος για την παραπληροφόρηση

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, του οποίου προεδρεύει ο Ερντογάν, και ο μικρότερος εταίρος του, το Κόμμα Εθνικού Κινήματος (MHP), ψήφισαν ένα νέο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Το νομοσχέδιο υπεγράφη κατεπειγόντως σε νόμο από τον Ερντογάν στις 18 Οκτωβρίου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης και η αντιπολίτευση τον αποκάλεσαν νόμο λογοκρισίας, ενώ ορισμένοι τούρκοι παρατηρητές τον έχουν περιγράψει ως εξέλιξη της στρατηγικής λογοκρισίας της κυβέρνησης από “μικροδιαχείριση και καταστολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως μικροδιαχείριση και στραγγαλισμό ανθρώπων”.

Ο νόμος ενισχύει, ουσιαστικά, τον έλεγχο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς ιστότοπους ειδήσεων, ενώ το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει εγκριθεί εντείνει τις ανησυχίες.

Η Τουρκία, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεξαγάγει διπλές εκλογές – προεδρικές και κοινοβουλευτικές – στις 14 Μαϊου και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή είναι η πιο σημαντική εκλογική πρόκληση που αντιμετώπισε ο Ερντογάν στη διακυβέρνησή του, η οποία διήρκεσε πάνω από είκοσι χρόνια.

Με τα περισσότερα κορυφαία παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης να έχουν μετατραπεί σε κυβερνητικά φερέφωνα, ο ρόλος των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ελεύθερη ροή πληροφοριών και ιδεών -όπως έχει επισημάνει ο Σονέρ Τσαγαπτάι, διευθυντή του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute- έχει αυξηθεί στην Τουρκία. Έχουν γίνει το μέσο με το οποίο μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν και να διαδοθούν εναλλακτικές απόψεις έναντι του κυβερνητικού αφηγήματος.

Αυτό τα καθιστά ζωτικής σημασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσιμων πολιτικών συγκυριών, όπως οι επερχόμενες εκλογές, θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για την πραγματική πρόθεση και το χρονοδιάγραμμα του νόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα