Τουρκία: Διευρυμένες εξουσίες στον στρατό για την καταστολή της τρομοκρατίας

Τουρκία: Διευρυμένες εξουσίες στον στρατό για την καταστολή της τρομοκρατίας

Με νόμο που ενέκρινε το κοινοβούλιο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζουν ασυλία από διώξεις για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας χορήγησε ασυλία από τις διώξεις στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, δίνει διευρυμένες εξουσίες στον στρατό καθώς προσπαθεί να καταστείλει το αντάρτικο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν μετά τον τερματισμό, πριν από έναν χρόνο, της εκεχειρίας που διήρκεσε δύο χρόνια.

Προτού γίνει πρόεδρος το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του ως πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική επιτήρηση του στρατού. Οι επικριτές του λένε ότι ο νέος νόμος καταργεί ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νόμος καθιστά δυσκολότερη τη διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για τέτοιες παραβιάσεις κατά τις επιχειρήσεις του τελευταίου έτους που επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως 7.500 μαχητές του PKK έχουν "εξουδετερωθεί" και σχεδόν 500 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί.

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Το PKK ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους του 1984 και από περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί.

Ο νέος νόμος απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών. Ο νόμος θα ισχύσει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις.

Ο νόμος διευρύνει επίσης τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες εν υπηρεσία. Ακόμη ο νέος νόμος δίνει στο εξής τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network