Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά την απελευθέρωση της γερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού

Έπειτα από 33 εβδομάδες στη φυλακή η ανταποκρίτρια της Die Welt στην Τουρκία επιτέλους θα αφεθεί ελεύθερη
- 18 Δεκεμβρίου 2017 13:41
Την απελευθέρωση της γερμανίδας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού, η οποία είχε συλληφθεί στην Τουρκία κατηγορούμενη για προώθηση «τρομοκρατικής προπαγάνδας», ζήτησε σήμερα τούρκος εισαγγελέας.
Η 33χρονη δημοσιογράφος – μεταφράστρια που εργάζεται ως ανταποκρίτρια της Die Welt και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ETHA βρισκόταν υπό κράτηση εδώ και 33 εβδομάδες και διώχθηκε στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων κατά του Τύπου στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Όπως δήλωσαν σήμερα οι δικηγόροι της η Τολού κατηγορείται για συμμετοχή σε απαγορευμένη ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση, όπως χαρακτηρίζουν οι τουρκικές Αρχές το μαρξιστικό-λενινιστικό κομμουνιστικό κόμμα (MLKP) το οποίο άλλωστε και έχουν απαογορεύσει ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Μαζί με την Τολού, ο εισαγγελέας ζήτησε την απελευθέρωση άλλων πέντε ανθρώπων.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο δεν διευκρίνισε πάντως αν θα συνεχίσουν να θεωρούνται ύποπτοι μετά την απελευθέρωσή τους, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να βγουν απ’ τη φυλακή αλλά να συνεχίσουν να πρέπει να παρουσιάζονται τακτικά σε αστυνομικό τμήμα.
Η Τολού είναι μια απ’ τους γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν στην Τουρκία κατά το «πογκρόμ» που εξαπέλυσε το καθεστώς Ερτογάν μετά την σε βάρος του απόπειρα ανατροπής, και προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας.