Τουρκία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Υγειονομικός ελέγχει την θερμοκρασία ενός άνδρα στην Άγκυρα (AP Photo)
Υγειονομικός ελέγχει την θερμοκρασία ενός άνδρα στην Άγκυρα (AP Photo) AP

Δεν εξελίσσεται με καλό τρόπο η πανδημία του κορονοϊού στην Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα κατέγραψε την τελευταία ημέρα 117 θύματα. Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 117 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 2.376, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.083 αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την αρχή της κρίσης σε 98.674, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Συνολικά, 16.477 άνθρωποι έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 37.535. Στην εντατική βρίσκονται 1.814 άνθρωποι, εκ των οποίων 985 είναι διασωληνωμένοι

Το προηγούμενο 24ωρο ανέρρωσαν 1.559 ασθενείς, σημείωσε ο Κοτζά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Ο Κοτζά υποστήριξε ότι με 2,3%, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να συμμορφωθούν προς τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα μετά τον μήνα του Ραμαζανιού.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ήδη ότι θεωρεί πιθανό τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά περί τα τέλη Μαΐου.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η χώρα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ομαλότητα μετά τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού (26η Μαΐου).

«Αν τηρούμε τους κανόνες και ενεργούμε ευσυνείδητα, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης της ομαλότητας. Για εμάς το να μεταβούμε σε μια περίοδο κανονικότητας σταδιακά κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού θα εξαρτηθεί από το αν θα τηρήσουμε αυστηρά, ή όχι, τα εξαγγελθέντα μέτρα. Δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις στους κανόνες απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης», επέμεινε ο Κοτζά.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας σημείωσε ακόμη ότι το 8% των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα λόγω της ασθένειας COVID-19 ήταν ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα.

Αυστηροποίηση των μέτρων

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό του ιού, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ακύρωσε μαζικές συγκεντρώσεις και τα ομαδικά γεύματα, ή ιφτάρ, όταν τελειώνει η νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας το Ραμαζάνι, το οποίο στην Τουρκία ξεκινά αύριο 24η Απριλίου και λήγει την 23η Μαΐου.

Οι δήμοι στην Τουρκία θα αυξήσουν την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το ιφτάρ, για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες που εργάζονται θα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι για το γεύμα μετά το τέλος της νηστείας. Επίσης θα περιοριστεί η πρόσβαση σε ιερούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Εξάλλου, 25.000 Τούρκοι πολίτες σε 59 άλλες χώρες θα επαναπατριστούν για το Ραμαζάνι, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες προτού να τους επιτραπεί να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

Από σήμερα 23η Απριλίου, εθνική εορτή και Ημέρα του Παιδιού, έως την 26η Απριλίου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά τη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας, η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι θα ισχύσει μόνο για πρόσωπα κάτω των 20 ετών και άνω των 65 ετών. Όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρητικά επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι, αν και οι αρχές τους συνιστούν να μένουν σπίτι όσο περισσότερο είναι δυνατόν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Τουρκία
SHARE:

24Media Network