Τουρκία: Έληξαν οι έρευνες διάσωσης – Η επόμενη μέρα για τους σεισμόπληκτους

Τουρκία: Έληξαν οι έρευνες διάσωσης – Η επόμενη μέρα για τους σεισμόπληκτους
Σεισμόπληκτοι στην Τουρκία (AP Photo/Francisco Seco

Οι έρευνες διάσωσης σταμάτησαν, ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες αδιάκοπων επιχειρήσεων, με το βλέμμα πλέον να είναι στραμμένο στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τους 47.000.

Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί επισήμως ως νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την νότια Τουρκία και την Συρία στις 6 Φεβρουαρίου του 2023.

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδιάκοπων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη λήξη των ερευνών διάσωσης, εκτός από τις περιοχές Καχραμανμαράς και Χατάι της Τουρκίας, όπου συνεχίζονται σε επιλεγμένα κτίρια.

Οι Αρχές επικεντρώνουν αυτή τη στιγμή τις έρευνές τους στην εκτίμηση των καταστροφών σε 11 επαρχίες, επιστρατεύοντας 7.328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα ενώ τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στη “ζώνη του σεισμού” δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους. Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 318.000 σεισμόπληκτοι φιλοξενούνται σε διάφορες γειτονικές επαρχίες της χώρας, κυρίως σε σπίτια συγγενών και φίλων ή σε υπαίθρια καταλύματα ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης των πολιτών, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, συνεχίζονται, με τις σχετικές αιτήσεις να έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 445.000.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαίτερα αντίξοες με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως ακόμα και για το πλύσιμο των δοντιών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης AFAD, το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να εξακολουθήσει να φτάνει τα 5 Ρίχτερ τις επόμενες ημέρες, γι’ αυτό και έγινε έκκληση στους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

ΗΠΑ: 100 εκατ. δολάρια για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του, χτες Κυριακή (19/2) στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό.

Ο Μπλίνκεν, που μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, έφτασε από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου στάθμευσαν περίπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, για να μεταφέρουν μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βοηθά στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP


“Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή”, δήλωσε ο Μπλίνκεν. “Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη”, είπε.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήδη από την επόμενη μέρα του σεισμού, απέστειλαν πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια. Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

131 συλλήψεις υπόπτων για κτίρια που καταστράφηκαν

Την ίδια στιγμή οι αρχές προχώρησαν σε 131 συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν στους σεισμούς στο Καχραμανμάρας, που χαρακτηρίστηκε ως η «καταστροφή του αιώνα», ή ότι υπήρξαν αλλαγές κατά παράβαση της χωροταξίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, οι ευθύνες 430 υπόπτων προσδιορίστηκαν στις έρευνες που κίνησε αυτεπάγγελτα η εισαγγελία για τα κτίρια που καταστράφηκαν στους σεισμούς ή στα οποία εντοπίστηκαν αλλαγές χωροταξίας.

Σεισμός στην Τουρκία 2023 Hussein Malla/AP Photo

Ενώ 17 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται προφυλακισμένα με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, διαπιστώθηκε ότι 11 από τους υπόπτους ήταν νεκροί, οι 5 ήταν στο εξωτερικό και 54 ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις καταθέσεις τους. Επιπλέον, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 28 υπόπτους και εντάλματα κράτησης για 57 άτομα.

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Συρία

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

“Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως”, δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε”, σημείωσε ο Μπίζλεϊ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα