Τουρκία: Φυλακίζουν ακόμη και τη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας

In this Wednesday Jan. 4, 2017 photo a Turkish police officer  patrols the area by the  Byzantine-era Hagia Sophia, one of Istanbul's main tourist attractions, in Istanbul. Turkey's economy is suffering in the face of a string of extremist attacks _ including this weeks nightclub massacre of New Years revelers, most of them foreigners _ and uncertainty following the failed coup in July against President Recep Tayyip Erdogan that saw more than 270 people killed. (AP Photo/ Emrah Gurel)
In this Wednesday Jan. 4, 2017 photo a Turkish police officer patrols the area by the Byzantine-era Hagia Sophia, one of Istanbul's main tourist attractions, in Istanbul. Turkey's economy is suffering in the face of a string of extremist attacks _ including this weeks nightclub massacre of New Years revelers, most of them foreigners _ and uncertainty following the failed coup in July against President Recep Tayyip Erdogan that saw more than 270 people killed. (AP Photo/ Emrah Gurel) AP

Να προφυλακιστούν η διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλα εννιά πρόσωπα ζήτησε εισαγγελέας ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Τι λέει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία

Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εζέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Hurriyet.”

Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου. Οι συλλήψεις έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο στην προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, καθώς θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Διώξεις δίχως τέλος

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων ανθρώπων οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι.

Την Παρασκευή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και πανεπιστημιακοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μία ημέρα πριν χιλιάδες πολίτες βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την «έντονη ανησυχία» τους για τις συλλήψεις αυτές.

Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περί τα 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολλούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση. Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.

Να απελευθερωθούν άμεσα οι δέκα κρατούμενοι

"Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και δύο εκπαιδευτές που συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Για πάνω από 24 ώρες δεν τους επιτρεπόταν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους ή να δουν κάποιο δικηγόρο. Κανείς δεν ήξερε ακόμα και που βρίσκονταν.

Η Idil και οι υπόλοιποι δεν έκαναν κάτι κακό. Κάποιοι από αυτούς ανακρίνονται για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»: μία γελοία και αβάσιμη κατηγορία.

Τέτοιου είδους επιθέσεις σε Υπερασπιστές/ριες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνονται όλο και πιο συχνές. Η κυβέρνηση του Erdogan συνεχίζει την κατάχρηση της εξουσίας της, κάνοντας σκόπιμα τη χώρα ένα επικίνδυνο μέρος για όσους και όσες ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα και άνευ όρων να απελευθερώσουν και τους δέκα κρατούμενους." αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Διεθνής Αμνηστία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/ Emrah Gurel)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network