Τουρκία: Η επιχείρηση “Γαμψό Ξίφος” έπληξε 89 στόχους με τουλάχιστον 31 νεκρούς – Προετοιμασία για αντίποινα

Τουρκία: Η επιχείρηση “Γαμψό Ξίφος” έπληξε 89 στόχους με τουλάχιστον 31 νεκρούς – Προετοιμασία για αντίποινα
Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία AP Photo/Baderkhan Ahmad

Στόχος της τουρκικής αεροπορικής επιχείρησης "Γαμψό Ξίφος" έγιναν υποδομές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα κάνει λόγο για αντίποινα και ετοιμάζει "τον λογαριασμό", ενώ η Συρία μετρά δεκάδες νεκρούς.

Καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών, ήταν ανάμεσα στους 89 στόχους που κατέστρεψε η Τουρκία στην έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης “Γαμψό Ξίφος” κατά κουρδικών βάσεων σε βόρειο Ιράκ και Συρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, επλήγησαν οι περιοχές Kαντίλ, Aσός και Χακούρκ στο Ιράκ, όπως επίσης και το Κομπάνι, Ταλ Ριφάτ, Τσιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας σε συριακό έδαφος στοίχισε τη ζωή ήδη σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 40. Επιπλέον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ένας Τούρκος στρατιώτης και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος στην τουρκική επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος έπεσε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο αλλά δεν ανέφερε περισσότερα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι “οι αυτοαποκαλούμενοι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης (σσ. οι Κούρδοι μαχητές) βρίσκονται ανάμεσα στους στόχους που εξουδετερώθηκαν”.

Τα αεροπορικά χτυπήματα έγιναν κατά θέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Με την εν λόγω επίθεση, η Άγκυρα απαντά για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή, για την οποία κατηγόρησε ανοιχτά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), παρά το γεγονός ότι τόσο αυτό όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Σύμφωνα με τις ΣΔΔ, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις των ΣΔΔ στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι. Ο ίδιος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι Κούρδοι βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική ενέργεια στην Ιστικλάλ.

Έγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

“Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος”

Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των ΣΔΔ και έξι Σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή. Οι κουρδικές οργανώσεις δεν ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Όμως ο κ. Σάμι επιβεβαίωσε ότι έγιναν επίσης τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στη Ράκα και στη Χασάκα (βορειοανατολικά) και στο Χαλέπι (βόρεια), κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες.

Ο ηγέτης των ΣΔΔ Μαζλούμ Άμπντι καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

«Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.

Βίντεο: Ο Ερντογάν δίνει το πράσινο φως για το σφυροκόπημα κουρδικών στόχων

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε απευθείας την εντολή για το σφυροκόπημα κουρδικών στόχων σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter. Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό εμφανίζεται ο Ερντογάν να συζητά με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν ξεκινήσει η αεροπορική επίθεση.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε την Αεροπορική Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος κατά των περιοχών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τρομοκράτες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έλαβε πληροφορίες για την επιχείρηση από τον Υπουργό Ακάρ» αναφέρεται στην ανάρτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η “ώρα του λογαριασμού”

Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.

«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα ως τώρα καμιά λεπτομέρεια για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη την περασμένη Κυριακή στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Η Συρία, όπου μαίνεται εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος από το 2011, έχει κατακερματιστεί εξαιτίας των επεμβάσεων διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων.

Μεταξύ του 2016 και του 2019, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.

Η Άγκυρα, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα