Τουρκία: Η τοξική βλέννα μετά τη Θάλασσα του Μαρμαρά “απειλεί” και τη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Η τοξική βλέννα μετά τη Θάλασσα του Μαρμαρά “απειλεί” και τη Μαύρη Θάλασσα
2021 Kemal Aslan/AP Photo

"Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή την καταστροφική βλέννα, ξεκινώντας από τον Μαρμαρά. Αλλά φοβάμαι μήπως εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα" δήλωσε ο Ερντογάν.

Μπροστά σε ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου βρίσκονται οι περιβαλλοντικές αρχές της Τουρκίας, λόγω της θαλάσσιας βλέννας που έχει καλύψει τις τελευταίες ημέρες τη θάλασσα του Μαρμαρά με τους επιστήμονες, οι οποίοι την αποδίδουν στη ρύπανση αλλά και στην κλιματική αλλαγή, να εμφανίζονται διαίτερα προβληματισμένοι καθώς απειλείται η θαλάσσια ζωή και η αλιευτική βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής οι τουρκικές αρχές έχουν συλλέξει πάνω από τέσσερα εκατ. λίτρα θαλάσσιας βλέννας σε 11 ημέρες από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μουράτ Κουρούμ επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 255 διαφορετικά σημεία, έχοντας συλλέξει 4,202 κυβικά μέτρα βλέννας (δηλαδή πάνω από 4,2 εκατ. λίτρα).

Μιλώντας μετά από συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Δράσης του Μαρμαρά, ο Μουράτ Κουρούμ τόνισε πως αν το επίπεδο αζώτου στη Θάλασσα του Μαρμαρά μειωθεί κατά 40%, η θάλασσα θα επιστρέψει στο φυσιολογικό και πρόσθεσε πως η αύξηση του οξυγόνου, τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στον βυθό είναι ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου δράσης.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός εμφανίστηκε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του υποσχέθηκε πως οι θάλασσες θα σωθούν από την καταστροφική βλέννα, χωρίς ωστόσο να διστάζει να εκφράσει τους φόβους του πως θα εξαπλωθεί και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή την καταστροφική βλέννα, ξεκινώντας από τον Μαρμαρά. Αλλά φοβάμαι μήπως εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εάν μπει εκεί και συγχρόνως μένει και στον Μαρμαρά, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να το λύσουμε χωρίς καθυστέρηση. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα