Τουρκία: Νίκη Ερντογάν βλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις

Τουρκία: Νίκη Ερντογάν βλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται στην τελική ευθεία. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. Το μόνο που μένει, ίσως, ανοιχτό είναι αν θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Ταξίμ. Το υπό ανέγερση τέμενος, που είναι υπόσχεση της παράταξης από την εποχή του Ερμπακάν, δηλαδή πριν από την ίδρυση του ΑΚP και το κατεδαφισμένο πλέον, και αυτό υπό ανέγερση, Μέγαρο Μουσικής Ατατούρκ που ήταν μεταξύ των αφορμών για τα επεισόδια Γκεζί στο ομώνυμο πάρκο της πλατείας και μετά σε όλη σχεδόν την χώρα.

Έτσι 22 μέρες πριν τις εκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει το μήνυμα, “όποιες και να είναι οι συνθήκες, οι υποσχέσεις μας τηρούνται”, για να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του. Παράλληλα πέφτουν, όπως όλα δείχνουν, οι τόνοι και με τις ΗΠΑ.

Στις 24 Ιουνίου οι κάλπες θα αναδείξουν πιθανότατα τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές. Ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφίων φούντωσαν οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά για το ποιά θα είναι τα ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών. Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.

Mediar: Αναμέτρηση Ερντογάν-Ιντζέ στο β΄ γύρο

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων όπως γίνεται πάντα, τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες δημοσκοπήσεων σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται μεταξύ 54%-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε στις προηγούμενες εκλογές, μεταξύ 46%-48%. Ο κ. Ουνάλ πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.

Στον αντίποδα η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Cumhuriyet δημοσίευσε την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Μουχαρρέμ Ιντζέ. Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Μεράλ Ακσενέρ με 19,31%. Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμία άλλη δημοσκόπηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα