Τουρκία: Νομοσχέδιο για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πρόσχημα τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει σχέδιο νόμου που προβλέπει περιορισμούς στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού προκειμένου να περάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στο Twitter, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε σήμερα μια διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε οικονομικά μέτρα προκειμένου να μετριασθούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όμως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), περιλαμβάνει οκτώ άρθρα που «έχουν σκοπό να αναγκάσουν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποταχθούν στον τουρκικό κυβερνητικό έλεγχο και τη λογοκρισία».

Τα δίκτυα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία έχουν πρόσβαση καθημερινά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες στην Τουρκία πρέπει να ορίσουν έναν νόμιμο αντιπρόσωπο στη χώρα, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται εντός 72 ωρών στα αιτήματα των αρχών για απομάκρυνση περιεχομένου και παρεμπόδιση της πρόσβασης σε λογαριασμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα περιορίζεται το εύρος ζώνης τους κατά 50% και στη συνέχεια κατά 95%, ανέφερε το Παρατηρητήριο, κάτι που θα τα καθιστούσε μη χρησιμοποιήσιμα. 

Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους με έδρα την Τουρκία μέσα στη χώρα "κάτι που συνεπάγεται ότι οι αρχές μπορεί να ζητήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά", διαφορετικά θα κινδυνεύουν μα βαριά πρόστιμα. 

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων αιτημάτων στο Twitter σχετικά με την απομάκρυνση δεδομένων και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό δικαστικών εντολών, μετά τη Ρωσία, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ανέφερε η εταιρία στην τελευταία έκθεσή της περί διαφάνειας. 

Η Άγκυρα συστηματικά συλλαμβάνει και διώκει ανθρώπους επειδή επέκριναν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον περασμένο μήνα, 1.097 έρευνες ξεκίνησαν σε 71 επαρχίες -- περιλαμβανομένων 737 σε βάρος ανθρώπων για "χειριστικά" μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κορονοϊός, social media, ανθρώπινα δικαιώματα, Covid-19
SHARE:

24Media Network